Skoro jasno
16°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Štátu odvádzame takmer polovicu platu
Zdielať na

Štátu odvádzame takmer polovicu platu

BRATISLAVA / Od roku 2011 sa zvýšilo alebo pribudlo až dvadsať jeden daní a odvodov. A štát plánuje už onedlho zaviesť ďalších sedem nových daní. Podľa Roberta Chovanculiaka z Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz zamestnanec, ktorý pracuje na Slovensku a mesačne zarobí 1 170 eur, dostane na ruku len 670 eur.

Existuje napríklad daň pri prepise z automobilu, daň z neživotného poistenia či zvýšenie tabakovej dane. Tieto zmeny sa dotknú či už priamo alebo nepriamo všetkých Slovákov. 

Vyrovnaný rozpočet

"Vláda sa vo svojom programovom vyhlásení zaviazala, že v tomto volebnom období dosiahne vyrovnaný rozpočet. Tieto opatrenia smerujú k tomu, aby tento záväzok mohla dosiahnuť," povedala hovorkyňa ministerstva financií Alexandra Gogová.

Niektoré dane sa Slovákov dotknú priamo, iné nepriamo. Akú takú predstavu ale môže poskytnúť príjem pána Horvátha. Jeho priemerný plat je 883 eur, 118 eur zhltnú sociálne a zdravotné odvody, daň z príjmu je 85 eur. Táto suma je  okrem iba v hrubom, k tomu si treba pripočítať ešte približne 300 eur, ktorá za zamestnanca platí zamestnávateľ. 

"Je to rozdiel medzi hrubou mzdou a cenou práce. Na Slovensku zamestnanec, ktorý vytvorí hodnotu 1 170 eur, dostane v konečnom dôsledku do vrecka iba 670 eur. Rozdiel tvorí to, čo ide do štátu vo forme daní a odvodov," tvrdí odborník z Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz Robert Chovanculiak. 

Fajčiari ešte viac

Ak ak by ste boli fajčiar, z výplaty vám odíde ešte viac peňazí. Spotrebná daň sa  totiž zvýši na 3,07 centov. Ministerstvo financií tvrdí, že napriek tomu máme stále jednu z najnižších daní a sme aj pod európskym priemerom.

Registračná daň za auto pôjde naopak prevažne dole. Pri prvom prihlásení auta od 80 do 176 kilowatov zaplatíme o niekoľko desiatok eur menej.

Súvisiace články