Oblačno
17°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Vláda chce vyrovnaný rozpočet do roku 2020. Analytici sú skeptickí
Zdielať na

Vláda chce vyrovnaný rozpočet do roku 2020. Analytici sú skeptickí

BRATISLAVA / Po prvý krát bude mať Slovensko vyrovnaný rozpočet v roku 2020. Znamená to, že na výdavkoch minie štát rovnako, ako vyberie na daniach. Tento plán sa dostal aj do Programového vyhlásenia vlády. A vláda premiéra Fica chce preto začať upratovať najmä v zdravotníctve, doprave a informatizácii úradov, ktoré zhltnú takmer polovicu rozpočtu verejnej správy. Opozícia tomuto plánu neverí.

Vláda chce mať vyrovnaný rozpočet až do roku 2020. Opozícia ale už teraz hovorí, že sú to iba prázdne slová. "V roku 2020, čiže až potom, ako táto vláda odíde," uviedol podpredseda SaS Jozef Mihál.

"Je to ako s diaľnicou do Košíc, čo už 10 rokov mala byť a vždy to vlády Roberta Fica odložili," hovorí nezaradený poslanec Miroslav Beblavý.

Životná úroveň Slovákov

Poslanci Smeru ale hovoria o tom, že v prvom rade treba zabezpečiť životnú úroveň Slovákov, dať im kvalitnejšie zdravotníctvo, či školstvo. "Ako ich chcete uspokojiť, pokiaľ neustále budete trvať na tom, že tu musí byť už hneď zajtra vyrovnaný štátny rozpočet," pýta sa poslanec Smeru Ľuboš Blaha.

Vláda chce najbližšie roky znížiť napríklad dane z príjmov právnických osôb na 21 percent, zvýšiť spotrebnú daň z tabaku, ale aj zrušiť daňové licencie. "Minister Kažimír dokázal šetriť iba v jednom roku zo štyroch, tak priznám sa že mu veľmi neverím, že dokáže šetriť v každom roku tak, aby sme dospeli až k vyrovnanému rozpočtu," domnieva sa Beblavý.


"Opozícia na jednej strane hovorí o tom, že by sa mali znižovať dane, že by mali ľudia menej platiť, ale na druhej strane nehovorí o tom, kde zobrať dodatočné príjmy do štátneho rozpočtu," cituje stanovisko ministerstva financií jeho hovorkyňa Alexandra Gogová.

Skeptickí analytici

Skepticky sú aj analytici. Podľa nich, ak by sme mali mať historicky najlepší, teda vyrovnaný rozpočet, bude to musieť byť skôr ako v roku 2020.

"Rok pred voľbami, alebo samotný volebný rok nemávajú úsporný rozpočet, nebývajú v ňom prijímané úsporné opatrenia, preto ja osobne tento záväzok nepovažujem za veľmi dôveryhodný," uviedol analytik INESS Radovan Ďurana.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy