Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nedlhovala mestu Ružomberok ani cent, exekútor jej aj tak zablokoval účty
Zdielať na

Nedlhovala mestu Ružomberok ani cent, exekútor jej aj tak zablokoval účty

RUŽOMBEROK / Nedlhovala mestu ani cent. Napriek tomu jej exekútor zablokoval bankové účty a žiadal zaplatiť stovky eur. Poškodená Ivana Kubaľáková pátrala po tom, kto spravil v jej prípade chybu.

Podľa upovedomenia o začatí exekúcie dlhuje Ivana Kubaľáková mestu Ružomberok viac ako 450 eur. Ide o neuhradené platby za odvoz komunálneho odpadu od roku 2003 do roku 2009.

"Ja v Ružomberku nebývam od roku 1995, takže niekto spravil asi chybu a prvá sa stala v Ružomberku na evidencii obyvateľstva," hovorí poškodená.

Zablokované účty

V deň doručenia zásielky jej ale exekútor zablokoval bankové účty.

"Už mal počkať , či budem aspoň komunikovať. Tam je na vyjadrenie 15 dní. Keby som nekomunikovala, tak budiš," hovorí Ivana Kubaľáková.

"Akonáhle dostane banka príkaz na začatie exekúcie príslušným spôsobom, je oprávnená okamžite zablokovať účet," vysvetľuje právnik Jaroslav Magura.

"Išla som hneď pýtať potvrdenie o trvalom pobyte, potvrdenie, že tu riadne platím za odpad a že nikomu nie som nič dlžná," hovorí poškodená.

"Námietky proti exekúcii a trovám exekúcie, ktoré doručila Ivana Kubaľáková v stanovenej lehote na tunajší Exekútorský úrad, súdny exekútor postúpil spolu s exekučným spisom na Okresný súd Ružomberok," píše sa vo vyjadrení exekútora.

Chyba mesta

Prečo k neoprávnenej exekúcii vôbec došlo, zisťovala poškodená priamo na ružomberskom mestskom úrade. Nevedno ako, ale ešte v rok 2010 sa neoprávnene dostala na zoznam dlžníkov. Mesto si síce zo svojej evidencie túto podlžnosť v roku 2011 vymazalo, exekúcia si ale Ivanu Kubaľákovú po šiestich rokoch napriek tomu našla.

"Mesto neupovedomilo exekútora, že nemá začať konanie s touto exekúciou," uviedol hovorca mesta Michal Praženica.

"Kto mi tie trovy a to meno, tú reputáciu napraví?," pýta sa poškodená.

"Pokiaľ občanovi vznikne akákoľvek škoda či už nezákonným, alebo iným konaním fyzickej alebo právnickej osoby, ktorá sa dotkne jeho majetku, je oprávnený žiadať náhradu takejto škody," odpovedá právnik.

"Samozrejme, mesto Ružomberok si uvedomuje svoju chybu v tejto veci a bude sa snažiť pomôcť poškodenej tak, aby sa všetko vyriešilo k jej spokojnosti. Mesto si vyžiadalo od súdneho exekútora všetky prípady z roku 2010 a opätovne ich preverí, aby sme predišli podobným chybám v budúcnosti," konštatuje Praženica.

Nedlhovala mestu Ružomberok ani cent, exekútor jej napriek tomu zablokoval účty, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy