Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Euroúradníci si rozdelili na odmenách 100 miliónov eur
Zdielať na

Euroúradníci si rozdelili na odmenách 100 miliónov eur

BRUSEL / Úradníci v Bruseli si nielenže zvýšili platy, ale na koncoročných odmenách si kmeňoví zamestnanci rozdelili vraj až 100 miliónov eur. Priemerne si tak pod stromček odniesli z Bruselu 1 800 eur.

Slovenskí úradníci môžu tým bruselským iba závidieť. Kým naši sú radi, že majú 50-eurové koncoročné odmeny, bruselskí úradníci majú aj 30-násobne vyššie. "Vo výške 1 800 eur na jednu osobu, čo je v porovnaní s tým, že u nás sme valorizovali dôchodky o 1,9 eura, povedal by som priepastný rozdiel," hovorí bývalý europoslanec Jaroslav Paška.

A podľa denníka The Times si spolu s koncoročnou odmenou prišli aj na zvýšenie platov o 2,4 percenta. A tu je dôvod, prečo sa bruselským úradníkom tak veľmi dobre darí.

Nekopírujú hospodársky rast

"Pracovníci európskych inštitúcií majú za sebou veľmi dobre organizované odbory, ktorých práca sa odzrkadlila aj v koncoročných odmenách," informuje europoslankyňa Monika Smolková.

Kritici navyše hovoria o tom, že vysoké bruselsko úradníce odmeny absolútne vôbec nekopírujú hospodársky rast a práve ten je jedným zo základným pilierov pri prerozdeľovaní peňazí.

Mesačne 16 000 eur

"Výška platov, odmien, valorizácia dôchodkov a rôzne ďalšie platby závisia najmä od vývoja ekonomiky a možnosti verejných financií," tvrdí Miroslav Šmál z ministerstva financií.

Lenže bruselskí odborári kopali za svojich viac ako si vieme predstaviť. Tak napríklad nástupný plat nováčika v Európskej komisii sa začína na 2 300 eurách. A postupne podľa zaradenia sa už po štyroch rokoch môže vyšplhať až na 16 000 eur mesačne. No a kvôli tejto práci sa niekto musel presťahovať do Bruselu, k platu si môže pripočítať ďalších 16 percent mesačne.

Reportáž spracoval redaktor Adam Zavřel:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy