Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Reforma ESO nefunguje, zamestnancov štátu je stále viac
Zdielať na

Reforma ESO nefunguje, zamestnancov štátu je stále viac

BRATISLAVA / Reforma verejnej správy pod skratkou ESO mala priniesť zníženie počtu zamestnancov a úspory v štátnej správe. Republiková únia zamestnávateľov tvrdí, že štát na reformu viac minie, ako ňou ušetrí. Ministerstvo vnútra sa bráni, počet verejných zamestnancov je podľa neho skreslený novou metodikou výpočtu.

V rámci reformy množstvo úradov zrušili, spojili, či zmodernizovali, podľa únie zamestnávateľov sa však dostala do mŕtveho bodu zlyháva.

"ESO sa buď neprejavilo, alebo bolo neúspešné," tvrdí Ľuboš Sirota z Republikovej únie zamestnávateľov."Ak si pozrieme rozpočet na 2015 a 2016 tak vidíme, že v každom roku nám rastie počet zamestnancov vo verejnej správe," vysvetľuje.

Nová metodika

Rezort vnútra sa bráni, pohľad únie zamestnávateľov podľa neho skresľuje nová metodika výpočtov. Pod verejnú správu budú totiž spadať nové subjekty.

"Ide najmä o zdravotnícke zariadenia," informovala hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová. "Počet zamestnancov, ktorí sú predmetom opatrení ESO, bol znížený a predpokladáme, že tento trend bude pokračovať aj naďalej."

Zamestnancov financovaných zo štátneho rozpočtu je v súčasnosti viac ako 220 tisíc.

Neefektívne riešenia

Podľa analytikov prezamestnanosť v štátnej správe stále neriešime efektívne. Tvrdia, že sme už niekoľko príležitostí prepásli.

"Aj po viacerých rokoch rôznych úsporných opatrení musíme konštatovať, že počet zamestnancov platených zo štátneho rozpočtu rastie a neklesol oproti situácii, povedzme v roku 2013,"
hovorí analytik INESS Radovan Ďurana.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy