Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Ľudia na Slovensku sa majú zle, Slovensko šetrí
Zdielať na

Ľudia na Slovensku sa majú zle, Slovensko šetrí

Zdroj: ISIFA

BRATISLAVA / Ministri jednotlivých krajín Európskej únie poslali do Bruselu rozpočty na posúdenie, ako budú hospodáriť. Sú krajiny, a ide o veľkých hráčov, ktorí si zo vzájomných dohôd ťažkú hlavu nerobia.

Slovensko sa nachádza v skupine poriadny, šporovlivých. Ľudia sa ale reálne majú zle. Trápi nás vysoká nezamestnanosť a nízke platy. "Poznáme to tak, ako to je, že ľudia majú vždy subjektívny pohľad," hovorí premiér Robert Fico.

Ľudia si ale myslia aj to, že sú krajiny, v ktorých sa majú lepšie a z dohôd si veľkú hlavu nerobia. "Poznáte drámu okolo návrhu francúzskeho rozpočtu, fínskeho rozpočtu," tvrdí minister financií Peter Kažimír.

Francúzi sa rozpočtové pravidlá chystajú plniť až v roku 2017. Paríž si sťažuje na príliš tvrdé reformné opatrenia nemeckého modelu. "Rizikom doterajších opatrení je, že budú mať pozitívny efekt na rast najskôr v 2017 a my ho potrebujeme teraz, aby sme prekonali stagnáciu," hovorí francúzsky minister financií Michel Sapin.

Veľkým problémom je aj Taliansko. Na rozdiel od Francúzska sa jeho deficit pohybuje pod povolenými troma percentami, ale dlh má neuveriteľných 135 percent hrubého domáceho produktu. "Som presvedčený, že eurozóna sa vráti späť na dráhu udržateľného rastu v kombinácii investícií so štrukturálnymi reformami," tvrdí taliansky minister financií Pier Carlo Padoan.

Rozpočty sú teda v Bruseli. Európska komisia má čas do konca októbra na ich posúdenie. A my uvidíme,  či sme si v únii rovní, alebo len šporovlivejší.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy