Skoro jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Minimálna mzda výrazne narastie, sľubuje Fico
Zdielať na

Minimálna mzda výrazne narastie, sľubuje Fico

BRATISLAVA / Minimálna mzda sa bude zvyšovať! A to výrazne ako povedal premiér Fico. Na druhej strane analytici aj podnikatelia krútia hlavami. Keď sa vraj minimálna mzda opäť zvýši, firmy ktoré ledva prežívajú, budú musieť prepúšťať. Na vyššie výplatné pásky pre svojich zamestnancov nebudú mať jednoducho peniaze.

Výrazné zvýšenie

Vláda už teraz hovorí o výraznom zvýšení minimálnej mzdy. "Máme záujem na ďalšom raste, výraznom raste minimálnej mzdy," vyhlásil Robert Fico. Koľko to presne bude, zatiaľ známe nie je. Analytici hovoria, že nám to skôr uškodí ako pomôže.

"Je to hazard s tvorbou pracovných miest na Slovensku. Je tam veľké riziko, že ešte viac sa zvýši bariéra, najmä pre ľudí s nízkou kvalifikáciu dostať sa na trh práce," hovorí riaditeľ mimovládnej neziskovej organizácie INEKO Peter Goliáš

Minimálna mzda podľa analytikov v Bratislave nie je problém, pretože tvorí len 28 percent priemernej mzdy. V obciach na východe republiky je to až 60 percent a aj podľa podnikateľskej aliancie Slovenska si tam aj za aktuálnu minimálnu mzdu len ťažko ľudia nájdu prácu. A udržať si ju by bolo ešte ťažšie.

"Administratívne zvýšime odmenu, ale nebudú schopní zarobiť sami na seba, tak zamestnávatelia budú musieť tieto miesta zrušiť," povedal Róbert Kičina z Podnikateľskej aliancie Slovenska.

Vyššie dôchodky

Vláda na druhej strane tvrdí, že sa končí reforma dôchodkového systému.  Zvýšiť ju musia aj preto, aby tí, ktorí odvádzajú z minimálnej mzdy, mali vyššie dôchodky oproti ľuďom, ktorí nepracovali a poberajú len sociálne dávky.

"To je cieľ. Preto je dôležité v minimálnej mzde a jej zvyšovaní neustále pokračovať," vysvetlil minister práce sociálnych vecí a rodiny Ján Richter.

Vláda by podľa analytikov mala práveže mladým ľuďom umožniť pracovať aj za nižšiu minimálnu mzdu. A tak by sa dostali ľahšie na trh práce."Toto opatrenie existuje aj v iných krajinách," hovorí Goliáš.

"Nižšia minimálna mzda pre mladých ľudí bude ešte viac demotivujúca," myslí si štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky Branislav Ondruš.

Vláda chce predsa len minimálnu mzdu zvyšovať. Do júla sa medzi sebou majú dohodnúť odborári a zamestnávatelia o koľko to vlastne bude.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy