Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Podnikatelia budú štatistickému úradu poskytovať údaje elektronicky
Zdielať na

Podnikatelia budú štatistickému úradu poskytovať údaje elektronicky

Zdroj: ISIFA

BRATISLAVA / BRATISLAVA 24. septembra (SITA) - Právnické osoby a podnikatelia budú od 1. januára 2016 poskytovať údaje Štatistickému úradu Slovenskej republiky prostredníctvom elektronického formuláru. Vyplýva to z novely zákona o štátnej štatistike, ktorá prináša nové pravidlá predkladania štatistických výkazov.

Hovorca štatistického úradu Marián Jánošík tiež informoval, že nový spôsob uvádzania údajov prispeje k znižovaniu administratívnej záťaže podnikateľov. Elektronický formulár doplní viaceré údaje z existujúcich administratívnych zdrojov, ktoré už právnické osoby a podnikatelia nebudú musieť vypĺňať.

Nový systém tiež povedie k znižovaniu chybovosti údajov v dotazníkoch, keďže automaticky odhalí nezrovnalosti a upozorní na potrebu ich opravy. Ako uviedol Marián Jánošík, nový systém minimalizuje chybovosť zberu údajov, prinesie elektronizáciu a zvýši kvalitu poskytovaných údajov

Sankcie

Predsedníčka štatistického úradu Ľudmila Benkovičová podotkla, že ochota právnických osôb a podnikateľov poskytovať štatistické údaje klesá, čo spôsobuje štatistikom nepríjemnosti pri zbere včasných, kvalitných a čo najpodrobnejších údajov.

Úrad preto pristúpi k dôslednejšiemu uplatňovaniu sankcií za nesplnenie si spravodajskej zákonnej povinnosti.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy