Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovensko si bude vymienať informácie o finančných účtoch so zahraničím
Zdielať na

Slovensko si bude vymienať informácie o finančných účtoch so zahraničím

BRATISLAVA / Údaje o finančných účtoch zahraničných osôb na Slovensku sa budú automaticky odosielať partnerom v zahraničí, vyplýva zo zákona z dielne ministerstva financií, ktorí schválili poslanci. Týmto zákonom by sa mali okrem bruselskej smernice naplniť aj dohody FATCA so Spojenými štátmi a tiež multilaterálna dohoda MCAA o výmene informácii pre daňové účely.

V praxi bude Slovensko poskytovať automaticky výmenu informácii o účtoch daňových rezidentov členských štátov Únie, zmluvných štátov a špecifikovaných amerických osôb.

Zákon pre verejnosť

Zabezpečí tiež prijímanie podobných informácií zo strany partnerov. V účinnosti by mal tento zákon byť od 1. januára 2016.

"Zákon je adresovaný širokej verejnosti, najmä finančným inštitúciám na Slovensku. Tie totiž predstavujú informovanú verejnosť," konštatuje rezort financií v materiáli.

Poskytnutie informácií

"Zasielanie informácií sa nebude týkať rezidentov Slovenskej republiky, ktorí majú účty na Slovensku," dodáva ministerstvo.

Slovenská finančná správa podľa dohody FACTA musí do 30. júna budúceho roka prijať informácie od bánk a finančných inštitúcií za roku 2014 a 2015 a do 30. septembra 2016 ich musí poskytnúť americkej daňovej správe.

V parlamente je aj reportér Peter Petrus:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy