Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Grécko chce dodržať dohodu o poskytnutí pomoci
Zdielať na

Grécko chce dodržať dohodu o poskytnutí pomoci

ATÉNY / Dohoda s lídrami Európskej únie o poskytovaní núdzovej pomoci Aténam, ktorú grécka ľavicová strana Syriza dosiahla pred voľbami, sa zrealizuje. Povedal to pre agentúru Reuters po nedeľňajších parlamentných voľbách, v ktorých Syriza zvíťazila, hovorkyňa strany Olga Gerovassili.

"Bude tu vláda so štvorročným mandátom so silnou parlamentnou väčšinou realizujúca program, ktorý sľúbila," konštatovala hovorkyňa.

Poznamenala ale, že Atény budú pokračovať v tvrdých vyjednávaniach so zahraničnými veriteľmi, čím poukázala na diskusie o tom, ako sa bude dohoda o núdzovej pomoci realizovať.

Spolupráca s Gréckom

Šéf skupiny ministrov financií krajín eurozóny Jeroen Dijsselbloem uviedol, že sa teší na spoluprácu s Gréckom v rámci pokračovania reformných snáh v krajine.

"Som pripravený úzko spolupracovať s gréckymi predstaviteľmi a pokračovať pri sprevádzaní Grécka v jeho ambicióznom reformnom úsilí," konštatoval šéf skupiny ministrov financií.

Dodal pritom, že očakáva rýchle zostavenie novej gréckej vlády so silným mandátom na pokračovanie realizácie dohody o núdzovej pomoci Grécku.

Gréci v nedeľu volili parlament, pozrite si video:

Vracia sa Tsipras

Rokovania o gréckom dlhu budú hlavným bodom agendy opätovne zvoleného premiéra Alexisa Tsiprasa, ktorý sa pripravuje na návrat do úradu po prekvapujúco ľahkom víťazstve v parlamentných voľbách. Povedal to v pondelok vysokopostavený zdroj Tsiprasovej strany.

"V nadchádzajúcom období budeme pokračovať vo vyjednávaniach, pričom problematika dlhu bude prvým a najdôležitejším bojom," konštatoval zdroj. "Budeme žiadať všetky politické strany, aby podporili našu snahu," dodal.

Reštrukturalizácia dlhu

Analytik banky JP Morgan Malcolm Barr očakáva, že do začiatku budúceho roka dosiahnu istú formu reštrukturalizácie dlhu. "Naďalej si myslíme, že program núdzovej pomoci pokročí dostatočne na to, aby to umožnilo reštrukturalizáciu úverov zo strany krajín eurozóny do konca prvého kvartálu roku 2016," konštatoval Barr.

Niektoré európske vlády, osobitne Nemecko, odmietajú odpustenie časti gréckeho dlhu, ale nie sú proti predĺženiu harmonogramu splátok.

Náklady na dlh

Predstavitelia eurozóny minulý týždeň pre agentúru Reuters uviedli, že európske vlády sú ochotné súhlasiť s tým, že náklady na obsluhu dlhu Grécka budú z dlhodobého hľadiska maximálne na úrovni 15 percentného hrubého domáceho produktu krajiny ročne. To by znamenalo, že nominálne splátky budú nižšie, ak sa gréckej ekonomike nebude dariť, a vyššie, keď bude ekonomika silnejšia.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy