Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Grécku sa začali predčasné voľby, Tsipras chce druhú šancu
Zdielať na

V Grécku sa začali predčasné voľby, Tsipras chce druhú šancu

ATÉNY / V Grécku sa o šiestej stredoeurópskeho času začali predčasné parlamentné voľby. O nový mandát sa v nich usiluje bývalý premiér Alexis Tsipras. Jeho ľavicová strana Syriza má najväčšieho súpera v konnzervatívnej Novej demokracii (ND) na čele s Evangelosem Meimarakisem.

Podľa prieskumov verejnej mienky boli šance oboch strán pred hlasovaním prakticky vyrovnané. Ak zvíťazí ktokoľvek, bude jeho úlohou plniť podmienky dohody, ktorú Atény uzavreli v júli s veriteľmi a ktorá Grécku nariaďuje pokračovať v úspornom programe.

Favoriti vyrovnaní

Žiadna zo strán nemá podľa predvolebných prieskumov nádej získať nadpolovičnú väčšinu v 300-člennom parlamente. Víťazná strana teda bude musieť viesť rokovania o vytvorení vládnej koalície.

Tsipras so svojou vládou podal demisiu 20. augusta potom, čo vyjednal podmienky nového záchranného programu s medzinárodnými veriteľmi. Predčasné voľby vypísal s tým, že potrebuje silný mandát, aby mohol realizovať prísne úsporné opatrenia. Vďaka nim by krajina mala počas troch rokov dostať 86 miliárd eur.

K urnám môže prísť 10 miliónov oprávnených voličov:

SITA

Terčom kritiky

Strana SYRIZA je terčom kritiky verejnosti za porušenie sľubov, vďaka nim sa dostala k moci. V januári voliči dali Tsiprasovi hlas na základe jeho ujisťovania, že skoncuje s ekonomickými škrtmi a tržnými reformami spojenými s medzinárodnou finančnou pomocou. Tsipras teraz prehlasuje, že nemal v okamihu, kedy Grécku hrozil bankrot, na výber. A že dal prednosť svojej krajine pred svojou stranou.

Právo voliť v Grécku má desať miliónov oprávnených voličov. Hlasovacie miestnosti sa uzavrú o šiestej hodine večer. Vtedy by mali byť známe prvé odhady výsledkov.

Pozrite si priložené video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy