Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Dlžíte nám 279 miliárd za nacistickú okupáciu, odkazujú Gréci Nemcom
Zdielať na

Dlžíte nám 279 miliárd za nacistickú okupáciu, odkazujú Gréci Nemcom

ATÉNY / Gréci vyčíslili sumu, ktorú im dlží Nemecko v reparáciách za nacistickú okupáciu počas druhej svetovej vojny. Od Nemecka chcú 279 miliárd eur. Uviedol to námestník gréckeho ministra financií Dimitris Mardas.

Grécko vedie emotívnu kampaň požadujúcu vojnové odškodnenie už niekoľko desaťročí. Atény ale doteraz nevedeli vyčísliť celkovú sumu.

Premiér Alexis tsipras obviňuje Nemecko za utrpenie, ktorému musia GGréci čeliť v náväznosti na jednanie medzi Gréckom a jeho medzinárodnými veriteľmi ohľadne splatenia dlhov.

Parlamentný výbor vznikol pred niekoľkými dňami a zaoberá sa aj otázkou splatenia takzvanej okupačnej pôžičky. Tú bezúročne získalo nacistické Nemecko od gréckej centrálnej banky. Podľa Mardasa je jej momentálna hodnota 10,3 miliardy eur.

Nemecko všetky snahy o odškodnenie odmieta s tým, že svoje záväzky už v minulosti splnilo. Napríklad v roku 1960 zaplatilo 115 miliónov nemeckých mariek (dnes 60 miliónov eur). Podľa Nemcov chcú grécki predstavitelia odpútať pozornosť od vážnych finančných problémov, ktorým krajina čelí.

Šéfka Medzinárodného menového fondu Christine Lagard uvítala slová gréckeho ministra financií Yanisa Varufakisa. Ten potvrdil, že po Veľkej noci jeho krajina splatí fondu dlžnú sumu približne 470 miliónov eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy