Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ukrajina je bez plynu, okolité štáty to zatiaľ nepociťujú
Zdielať na

Ukrajina je bez plynu, okolité štáty to zatiaľ nepociťujú

BRATISLAVA/KYJEV/MOSKVA/OSLO / Dodávky ruského plynu do krajín Európskej únie cez Ukrajinu pokračujú bez zmeny. Podľa Gazpromu prúdi plyn do Európy ukrajinským tranzitom stabilne. Rusko v pondelok prestalo dodávať plyn Kyjevu pre spory o nezaplatenom účte a panujú obavy, že kríza ohrozí aj ostatnú Európu. Nórska ropná a plynárenská spoločnosť Statoil v utorok upozornila, že by mohla zvýšiť dodávky plynu do Európskej únie, ale nie je schopná výpadok ruského plynu nahradiť.

"Môžeme o niečo zvýšiť dodávky, ale ruský plyn nahradiť nemôžeme," povedal výkonný riaditeľ Statoilu Helge Lund. Statoil je pritom druhým najväčším dodávateľom zemného plynu na európsky trh. Jeho podiel predstavuje asi štrnásť percent.

Zásobovanie bez obmedzení

Podľa slovenskej spoločnosti Eustream zaisťujúcej tranzit ruského plynu cez Slovensko ďalej do Európy nie sú zatiaľ so zásobovaním problémy. "Eustream nezaregistroval na kompresorovej stanici Veľké Kapušany žiadny pokles objemu plynu mieriaceho do Európskej únie z východu," napísal na svojich internetových stránkach Eustream.

Ruská spoločnosť Gazprom pozastavila dodávky plynu na Ukrajinu po tom, čo Kyjev neuhradil do stanoveného termínu dlh za odber. Po zlyhaní posledných vyjednávaní o cene za plyn požaduje ruský plynárenský gigant, aby Kyjev platil dodávky dopredu.

Ukrajina má zásoby

Ukrajinské úrady sa v utorok snažili ubezpečiť verejnosť, že prerušením dodávok z Ruska nebudú nijako trpieť. "Domnievam sa, že bežných užívateľov to nijako nezasiahne," povedal šéf ukrajinskej spoločnosti Naftogaz Andrij Kobolev. Podľa expertov má Ukrajina i Európska únia zásoby na niekoľko mesiacov dopredu.

Ukrajinská vláda zriadila krízový štáb, ktorý by mal riešiť zaisťovanie energetických dodávok do krajiny. Premiér pritom opäť obvinil Rusko, že dodávky plynu prerušilo z politických dôvodov a nie z finančných.

"Boli sme pripravení okamžite zaplatiť miliardu dolárov (viac ako 737 miliónov eur) z dlžnej sumy, ale Rusko na tento kompromis nepristúpilo," prehlásil premiér Arsenij Jaceňuk.

Moskva utiahla Ukrajine plynové kohútiky:

Rokovanie v Budapešti

Ukrajina mala do pondelka rána zaplatiť čiastku 1,95 miliardy dolárov (približne 1,43 miliardy eur), to ale odmietla a splatenie podmieňuje znížením ceny.

Kyjev sa teda snaží nájsť dlhodobejšie riešenie dodávok plynu, ktoré by ho zbavilo závislosti na Rusku. Ukrajinský premiér preto odletel spolu so šéfom Naftogazu Andrijom Kobolevom a ministrom energetiky Jurijom Prodanom do Budapešti, kde chcú dohodnúť spätné dodávky plynu na Ukrajinu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy