Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Rusko ponúka lacnejší plyn, Ukrajina krúti hlavou
Zdielať na

Rusko ponúka lacnejší plyn, Ukrajina krúti hlavou

Zdroj: ISIFA

BRUSEL / Rusko navrhlo Ukrajine štvrtinové zníženie cien za plyn o 100 dolárov za tisíc metrov kubických. Kyjev návrh odmietol a trvá na podpísaní nového kontraktu. Rusko rovnako posunulo termín, od ktorého má Ukrajina platiť za ruský zemný plyn. Pôvodne bol dátum stanovený na 3. júna a Rusko pohrozilo odstavením dodávok, ak Kyjev nezačne platiť s predstihom.

Šéf ruskej plynárenskej firmy Gazprom Alexej Miller po rokovaniach s európskym komisárom pre energetiku Güntherom Oettingerom oznámil, že sa termín opäť posúva.

"Ruská strana urobila ústupok, aby mohli pokračovať rokovania," povedal šéf Gazpromu Alexej Miller. Na stredu sú naplánované trojstranné rokovania zástupcov Ruska, Ukrajiny a Európskej komisie, ktoré majú odvrátiť hrozbu prerušenia dodávok ruského plynu na Ukrajinu a následne ďalej do Európy.

Ukrajina spochybnila dlhy

Spor o plyn vypukol medzi Ruskom a Ukrajinou začiatkom apríla, kedy Moskva zrušila predošlé zľavy, ktoré poskytla režimu zosadeného prezidenta Viktora Janukovyča. Cena plynu pre Ukrajincov prudko vzrástla z 268 na 485 dolárov za tisíc metrov kubických.

Rusi požadujú, aby Ukrajinci zaplatili dlhy za predošlé dodávky a žiadajú platby za ďalšie dodávky vopred. Kyjev naopak odmieta Ruskom stanovenú novú cenu plynu a spochybňuje výšku svojho dlhu. Ukrajinská spoločnosť Naftogaz splatila v máji časť ruského dlhu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy