Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Rusko utiahlo Ukrajine plynové kohútiky
Zdielať na

Rusko utiahlo Ukrajine plynové kohútiky

MOSKVA/KYJEV / Ruská spoločnosť Gazprom prerušila dodávky plynu na Ukrajinu po tom, čo Kyjev nezaplatil do stanoveného ultimáta dlh za odber suroviny, píše agentúra Reuters.

Plynárenský gigant požaduje, aby Kyjev platit nasledujúcu dodávku dopredu. Ultimátum vypršalo v pondelok ráno. Gazprom dodá len toľko suroviny, koľko si jeho sused zaplatí. Problém pre Európu môže táto situácia znamenať v zime.

Ruský Gazprom povedal, že odteraz musí Ukrajina platiť za plyn vopred. Ukrajinský Naftogaz podľa Gazpromu nezaplatil ani za dodávky v júni.

Tranzit do Európy

"Dnešným dňom od 10.00 h moskovského času prechádza Gazprom na základe kontraktu v prípade dodávok plynu ukrajinskému Naftogazu na platby vopred," oznámil ruský koncern.

Tranzit do Európy by nemal byť podľa Gazpromu ohrozený. Dodávky budú podľa ruského koncernu pokračovať v plnom rozsahu a Naftogaz je povinný tranzit tohto plynu zabezpečiť.

Moskva ponúkla novú cenu 385 dolárov za tisíc metrov štvorcových. Kyjev žiada väčšiu zľavu.

Moskva utiahla Ukrajine plynové kohútiky:

Bez výsledku

Žiadna zo strán neustúpila. Hroziacu energetickú tieseň paralyzovanej Ukrajiny neodvrátilo ani rokovanie v noci z nedele na pondelok, informovala agentúra Reuters.

Schôdzka prebiehala za účasti šéfa ruského Gazpromu Alexeja Millera, ukrajinského premiéra Arsenija Jaceňuka, ukrajinského ministra energeticky Jurija Prodana a eurokomisára pre energetiku Günthera Oettingera. Stretnutie skončilo bez hmatateľného výsledku.

Možná dohoda?

Podľa Európskej únie bola Ukrajina počas rokovania ochotná pristúpiť na kompromis. Rusko zo svojich požiadaviek neustúpilo. Oettinger prišiel do Kyjeva s návrhom, podľa ktorého by Ukrajina zaplatila jednu miliardu dolárov a zvyšok dlhu v šiestich splátkach do konca roka.

Kyjev mal zaplatiť za tisíc metrov štvorcových v zime 385 dolárov a v lete 300 dolárov. Moskva takýto návrh odmietla s tým, že trvá na zaplatení dvoch miliárd dolárov a počíta s cenou plynu 385 dolárov. Európska komisia je presvedčená, že dohoda je ešte možná.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy