Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Nezamestnaných je na Slovensku viac ako štrnásť percent ľudí, vedú mladí
Zdielať na

Nezamestnaných je na Slovensku viac ako štrnásť percent ľudí, vedú mladí

BRATISLAVA / Nezamestnanosť v Európskej únii klesá a o čosi lepšie čísla v posledných mesiacoch badať aj na Slovensku. V porovnaní s priemerom Európskej dvadsaťosmičky sme na tom však stále zle. A to aj napriek tomu, že máme jeden z najrýchlejších rastov ekonomiky v eurozóne.

14,1 percenta

Miera nezamestnanosti na Slovensku v prvom štvrťroku tohto roka medziročne klesla, a to na 14,1 percenta. Nezamestnanosť pritom za január až marec 2014 klesala druhý štvrťrok po sebe. V porovnaní s prvým štvrťrokom 2013 sa znížila o 3,2 percenta.

Počet osôb nezamestnaných dlhšie ako jeden rok sa v prvom štvrťroku 2014 naďalej zvyšoval. Oproti prvému štvrťroku 2013 vzrástol o 8,4 tisíc osôb.

Podiel týchto ľudí sa prejavil aj na celkovej nezamestnanosti. Zvýšil sa tak na 68,8 percenta.

Počet krátkodobo nezamestnaných, teda tých, ktorí nepracujú maximálne jeden rok, sa znížil o necelých 20,9 tisíc na 119,3 tisíc osôb.

Mladí bez práce

Desivú máme najmä nezamestnanosť mladých. Najpočetnejšiu skupinu ľudí bez práce totiž tvorili osoby od 25 do 34 rokov, ktorých bolo 31,4 percenta. Ubudlo však nezamestnaných vo vekovej kategórii 35 až 49 ročných a taktiež ľudí mladších ako 24 rokov.

V ostatných vekových kategóriách počet nezamestnaných vzrástol, najviac vo vekovej skupine 60 a viacročných. U žien sa miera nezamestnanosti znížila, u mužov naopak vzrástla.

Najvyšší počet nezamestnaných pripadol na Prešovský (73,5 tisíc) a Banskobystrický kraj (65,8 tisíc). Najviac klesla nezamestnanosť v Košickom a Trenčianskom kraji. Najvyšší rast počtu ľudí bez práce bol zaznamenaný v Bratislavskom kraji.

Najviac nezamestnaných je medzi osobami, ktoré ešte nepracovali, alebo naposledy pracovali v priemysle. Najmenej nezamestnaných bolo takých osôb, ktoré naposledy pracovali vo finančných a poisťovacích činnostiach.

821 eur

Potešiť nás však môžu predbežné odhady rastu ekonomiky. V prvom štvrťroku 2014 bol rast skoro dva a pol percenta, čo nás radí medzi prvé krajiny eurozóny. Tieto hodnoty však vytvárajú veľké zahraničné firmy, preto sa to tak neodráža na zamestnanosti.

Aktuálne štatistiky ukázali, že priemerná mzda Slovákov bola v prvých mesiacoch tohto roku 821 eur v hrubom. O tejto sume však môže 60 percent ľudí len snívať.

Dynamika rastu miezd za rok zrýchlila skoro o dve percentá. Keďže ceny veľmi nerastú, reálne mzdy sa zvýšili. Mzdy najrýchlejšie rástli v poisťovníctve a finančníctve a najmenej v stavebníctve a vo vodárenskej oblasti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy