Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nezamestnanosť je vyššia ako tvrdí premiér, myslí si Figeľ
Zdielať na

Nezamestnanosť je vyššia ako tvrdí premiér, myslí si Figeľ

BRATISLAVA / Vláda Roberta Fica zlyháva, namiesto sľubovaných istôt priniesla občanom neistoty. Ľudia to pociťujú najmä v nedostatku práce a stagnujúcom zdravotníctve. Aspoň tak zhodnotil prvý polčas vlády predseda KDH Ján Figeľ.

13 percent

"Miera evidovanej nezamestnanosti je na úrovni 12,96 percenta," tvrdí premiér Robert Fico. "My sme presvedčení, že slová premiéra maľujú ružovejšie obrazy než je realita," kontruje Ján Figeľ.

Ján Figeľ poukazuje na to, že kým okolité štáty ako Maďarsko, Poľsko či Česko majú nezamestnanosť na jednocifernom čísle, na Slovensku je to niečo pod trinásť percent.

Aj keď sa nezamestnanosť znížila, podľa Figeľa ide len o hru s číslami. "Vláda a jej úradníci zmenou metodiky vyhnali desiatky tisíc ľudí z evidencie disponibilných uchádzačov o zamestnanie a tak naoko znížili vysokú nezamestnanosť na Slovensku," vyhlásil Figeľ.

KDH skritizovalo aj zdravotníctvo. Podľa bývalého ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika nebol tento sektor nikdy v horšom stave, ako je v súčasnosti. Tvrdí, že ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská nezvláda projekty, ktoré sú apolitické a mohli by pomôcť pacientom.

Pripomína napríklad odloženie projektu eHealth, ktorý by ročne ušetril sto miliónov eur, či projektu DRG, teda platba za diagnózu.

O 157 miliónov menej

Poukázal aj na to, že sa znížili platby za poistencov štátu, medziročne o 157 miliónov eur. "Dôsledkom je to, že naše nemocnice sa ďalej extrémne zadlžujú a po oddlžení v roku 2011, kedy vláda Ivety Radičovej oddlžila nemocnice vo výške 300 miliónov eur, majú znova nemocnice na Slovensku väčší dlh, zhruba 330 miliónov eur," povedal Uhliarik.

Šéfke rezortu zdravotníctva vyčíta aj tender na licencie pre záchranárske vrtuľníky, pre ktorý sa ju pokúsila opozícia aj odvolať. Ministerka má podľa Uhliarika slabý hlas vo vláde, na čo v konečnom dôsledku doplácajú pacienti.

"To, za čo by som možno pochválil pani ministerku, je jej neschopnosť zrealizovať projekt vyvlastnenia súkromných zdravotných poisťovní a vytvorenia projektu jednej poisťovne," dodal Uhliarik.

Podľa ministerstva práce je však oveľa väčší záujem zo strany zamestnávateľov o to, ak majú dotované nielen odvody, ale aj minimálnu mzdu. "V prípade, ak chcete naozaj rýchlo pomôcť určitej kategórii, tak určite je to motivujúcejšie ako len odvodová úľava, navyše je tam udržateľnosť minimálne 6 - 12 mesiacov," dodal Michal Stuška, hovorca Ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy