Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Bulharsko má zastaviť práce na ruskom plynovode
Zdielať na

Bulharsko má zastaviť práce na ruskom plynovode

BRUSEL / Európska komisia vyzvala bulharské úrady, aby zastavili práce na plynovode Južný prúd dovtedy, kým sa nezabezpečí súlad projektu s európskym právom.

V súlade s právom

Európska komisia v utorok vyzvala bulharskú vládu, aby zastavila práce na plynovode Južný prúd. Zdôvodnila to pretrvávajúcimi pochybnosťami o súlade projektu ruskej spoločnosti Gazprom s právom Európskej únie.

Komisia vyzvala bulharské úrady, aby nepokračovali v projekte dovtedy, kým sa nezabezpečí plný súlad s európskym právom, uviedla hovorkyňa Európskej komisie pre agentúru Reuters.

Na expertnej úrovni

Komisia už v marci oznámila, že odkladá politické rokovania s Moskvou o plynovode Južný prúd, ktorý má obísť Ukrajinu a prepravovať ruský zemný plyn do Európy cez Balkán.

Plynovod užný prúd v Bulharsku:



V tom čase to zdôvodnila vývojom vzťahov EÚ s Ruskom po vystupňovaní napätia na Ukrajine a uviedla, že rokovania budú pokračovať na expertnej úrovni.

15 miliárd eur

Plynovod Južný prúd má dopravovať zemný plyn cez Čierne more do južnej a strednej Európy. Buduje ho firma Gazprom s cieľom diverzifikovať prepravné trasy pri exporte zemného plynu.

Na výstavbe pozemnej časti plynovodu sa medzivládnymi dohodami zaviazali podieľať Bulharsko, Srbsko, Maďarsko, Grécko, Slovinsko, Chorvátsko a Rakúsko. Odhadované celkové náklady na projekt sú viac ako 15 miliárd eur. Od roku 2018 by mal plynovod prepravovať do Európy do 63 miliárd kubických metrov plynu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy