Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Študenti, pozor! Toto všetko treba vybaviť po skončení školy
Zdielať na

Študenti, pozor! Toto všetko treba vybaviť po skončení školy

BRATISLAVA / Maturantom a vysokoškolákom sa dňom poslednej skúšky končia zlaté študentské časy a nastúpi tvrdá realita života. Okrem hľadania si práce nastupujú aj povinnosti voči štátu, teda platenie odvodov a registrácia na úradoch. Hoci študentmi budú už len pár týždňov, mnohí vôbec netušia, aké povinnosti si musia splniť a na ktoré úrady zájsť.

Nepoznajú povinnosti

Prípravy na skúšku dospelosti vrcholia, avšak maturanti vôbec netušia, čo všetko musia, keď školu skončia. "Neviem, aké povinnosti by som mal mať. Možno, ak budem mať brigádu, tak musím odvádzať odvody," polemizuje jedna z mnohých maturantov.

Všetko však záleží od toho, akým smerom sa študenti rozhodnú po maturite ísť a v akej situácii sa ocitnú. Ak niektorí zostanú nezamestnaní, nemusia sa napríklad do sociálnej poisťovne povinne hlásiť.

"V prípade, ak absolvent po ukončení štúdia zostane nezamestnaný, nevznikajú mu z tohto dôvodu žiadne povinnosti voči sociálnej poisťovni," upresňuje Andrea Zahoranová z odboru výberu poistného v sociálnej poisťovni.

Právo dobrovoľne platiť

Absolvent však môže využiť právo platiť odvody dobrovoľne a tiež sa dobrovoľne zahlásiť aj na úrad práce, najneskôr však do 7 dní po ukončení štúdia. Úrad práce potom nezamestnaných zaeviduje aj do sociálnej poisťovne.

Ak niektorá zo študentov potrebuje poradiť, môže sa priamo v škole obrátiť na poradcu. Väčšina maturantov však nad tým ani neuvažuje. "Za poradcom chodia pomerne dosť, ale nie s otázkami ohľadom sociálnej poisťovne a daní, lebo tie sú im vzdialené," konštatuje zástupca riaditeľa strednej umeleckej školy scénického výtvarníctva Milan Búci.

Ak si maturanti však nájdu zamestnanie, povinnosti týkajúce sa sociálnej a zdravotnej poisťovne padnú na plecia chlebodarcu. "Všetky povinnosti zaňho plní zamestnávateľ. Tak povinnosti prihlasovacie, oznamovacie, ako aj vykazovacie," dopĺňa hovorkyňa.

Podnikanie znamená platiť

So začiatkom podnikania a otvorením živnosti automaticky prichádza povinnosť platiť odvody do zdravotnej poisťovne, minimálne 56,35 eur, a 1. júlom v nasledujúcom roku aj do sociálnej poisťovne, najmenej 133,42 eur.

Študenti sa najmä zo začiatku pri povinnostiach spoliehajú na najbližších. "Na všetky úrady so mnou pôjdu rodičia. Stále mi s tým pomáhajú," uviedla jedna z maturantiek.

V osemnástich rokoch len málokto myslí na budúcnosť, tobôž nie dlhodobú. Avšak život sa môže zmeniť z minúty na minútu. "Nikomu to samozrejme neprajem, ale z človeka sa môže stať veľmi rýchlo invalid. Aj preto je platenie odvodov dôležité," konštatuje zástupca riaditeľa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy