Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
185 500 €. Suma, ktorú Slovensko dalo za obálky
Zdielať na

185 500 €. Suma, ktorú Slovensko dalo za obálky

BRATISLAVA / 93 000 €. To je suma, ktorá bola v prezidentských voľbách použitá na kúpu obálok na volebné lístky. Mnohí voliči si myslia, že je to len ďalšia ukážka plytvania peniazmi, pretože podľa nich stačí preložiť a vhodiť. Ministerstvo vnútra ale tvrdí, že obálka je potrebná a zákon sa meniť nebude.

185 500 € za obálky

Jedno kolo volieb takmer 93 000 €, dve kolá volieb = 185 500 €. A to iba za obálky, do ktorých vkladáme hlasovacie lístky. A niekedy to ide aj bez obálok. "Všeobecne technická stránka volieb je podľa mňa veľmi zle riešená na Slovensku. V niektorých voľbách krúžkujeme, v niektorých krížikujeme. Obálky by mohli byť taký najjednoduchší spôsob, ako ušetriť," myslí si politológ Univezrity Cyrila a Metoda v Trnave Martin Klus. 

Hoci pri referende sa voliči zaobídu bez obálok, pri voľbe ich vraj potrebujeme. "Máme voľby, kde je aj viac hlasovacích lístkov a vkladaním hlasovacích lístkov do obálky sa okrem iného sa zabezpečuje aj tajnosť voľby," uviedla riaditeľka odboru volieb z ministerstva vnútra Eva Chmelová.

Bezpečnostné opatrenia obálky

Obálka za dva centy má aj bezpečnostné opatrenie. "Ak chcete obálku otvoriť, jednoducho ju natrhnete. Nemôžete ju otvoriť a vymeniť hlasovací lístok," dodala Chmelová. Po voľbách zostávajú na okrskoch celé haldy zaplatených a nepoužitých obálok. "Tie obálky sú použiteľné, aj obec ich použije," dodáva Chmelová. 

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy