Zatiahnuté
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Odborári bijú na poplach! Školstvu chýba 5 miliónov €
Zdielať na

Odborári bijú na poplach! Školstvu chýba 5 miliónov €

BRATISLAVA / Vysokým školám chýbajú milióny eur! A tento rok dostanú dokonca menej peňazí ako ten minulý. Odborári sa obávajú prepúšťania na školách, Ministerstvo školstva ale zatiaľ mlčí.

Odborári: chýba 5 miliónov

Odborári začínajú zbrojiť a to bol na tom rozpočet ešte horšie. Chýbalo 21 miliónov EUR, ibaže 16 sa ministerstvu školstva podarilo nájsť. "Vysoké školy sú momentálne v rozpočtovom provizóriu," uviedol Milan Habán zo Združenia vysokých škôl SR. "Chýba takmer 5 miliónov," tvrdí šéf školských odborov Pavel Ondek.

Chýbajúce peniaze sa dotknú všetkých verejných škôl na Slovensku. Aj na pôde STU sa obávajú, že nebudú mať z čoho nakúpiť pomôcky pre študentov. "Chemikálie, ktoré sú potrebné, laboratórne sklo, kadičky, skúmavky, chladiče atď," opisuje potrebné vybavenie Anna Ujhelyová zo Slovenskej technickej univerzity.

Platy môžu byť ohrozené

No a pri výbave to nekončí. Samozrejme sú tu platy. Po niekoľkých rokoch si odborári vydobili zvýšenie o 16 eur mesačne, avšak na druhej strane pre chýbajúce peniaze o nejaké to euro opäť môžu prísť. "Môže ísť o zníženie osobných príplatkov, ktoré nie sú nárokovateľné," dodala Ujhelyová.

Budeme musieť pre chýbajúce peniaze prepúšťať? To je otázka, ktorú si teraz kladú vedenia vysokých škôl na Slovensku. Odborári také niečo nepripúšťajú, lenže peniaze nepustia. "Tu môže byť ohrozená prevádzka vysokých škôl a pravdepodobne aj platy niektorých zamestnancov," dodáva Ondek.

Peniaze máme, tvrdí ministerstvo

Ministerstvo školstva ale hovorí, že peniaze pre vysoké školy má. Koľko, však predstavitelia rezortu, nekomentovali. "Nebudeme ale však konkretizovať žiadne číslo, s ktorým prichádzame minimálne preto, lebo najskôr čakáme, že sa s tým musia oficiálne oboznámiť," uviedol hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák.

Rezort školstva si tak necháva zadné dvierka. Koľko peňazí tak budú mať na výplaty sa tak vysoké školy dozvedia podľa toho, ako rýchlo bude chodiť slovenská pošta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy