Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Až pätina slovenských domácností nie je poistená
Zdielať na

Až pätina slovenských domácností nie je poistená

BRATISLAVA / Poistiť sa pre prípad núdze sa vyplatí. Človek si to často uvedomí, až keď mu po nejakej tragédií či prírodnej katastrofe príde výsledný účet. Čiastka môže ísť do astronomických výšok. Napriek tomu pätina slovenských domácností nemá žiadne poistenie.

Domy sa poisťujú viac ako paneláky

Napriek tomu, že si asi každý vie predstaviť, čo dokáže urobiť živelná pohroma s domácnosťou, tak len tretina Slovákov si poisťuje svoj byt, či nehnuteľnosť. "Čo sa týka domov, tak je poistených na dedinách približne polovica a čo sa týka bytov v panelákoch, tak je poistených približne ani nie 20 percent," upresnil Rastislav Kočan z GFK Slovakia.

Počet poistiek rastie najmä po povodniach. Keď máte pocit, že ste ďaleko a nič sa vám nemôže stať, ste na omyle. príroda neúraduje len pri vode.  

Aj obyčajná búrka je nebezpečná

Víchricu, ktorá strhne strechu domu, výška sa potom môže vyšplhať na na niekoľko desiatok tisíc eur. Poistenie domu sa pritom rovná niekoľkým desiatkam eur. Búrka, alebo skôr blesk vie narobiť riadnu paseku aj pri bytoch v panelákoch. "Môže spôsobiť poškodenie elektrospotrebičov, ktoré ľudia nestihnú, alebo zabudli vypnúť zo siete," hovorí Lucia Makayová, hovorkyňa poisťovne.

Keď ste si práve vydýchli, že ste už roky poistení a apokalypsa, môže pokojne zaklopať, opatrne. Radšej si poistku spred desiatok rokov skontrolujte. "Poistky už nepokrývajú to, čo majú doma, majú tam stále väčší a väčší majetok," dodáva Lucia Muthová, hovorkyňa poisťovne.

Tí ktorí to potrebujú najviac, sa najmenej poisťujú

Najmenej sa poisťujú chudobnejší. Práve tí však potom nemajú na finálny účet po nepríjemnej udalosti. Slováci stále častejšie poisťujú aj seba. "Životné poistenie stúpa najmä pri rodinách, ktoré využívajú úvery," povedala Lucia Makayová. Celkovo sa najčastejšie poisťujeme cez agentov, potom na pobočke a stále viac aj virtuálne. Hlavne povinné zmluvné poistenie alebo cestovné poistenie. Slováci sú pomerne zodpovední pri cestovnom poistení, v dnešnej dobe si už asi každý vie zrátať, čo ho môže vyjsť taká zlomená ruka, či noha v zahraničí.

Téme sa ďalej venuje reportér Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy