Jasno
18°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Slovenský automobilový paradox. Vyrobíme veľa, vlastníme málo
Zdielať na

Slovenský automobilový paradox. Vyrobíme veľa, vlastníme málo

BRATISLAVA / Sme krajina rekordov, ale aj paradoxov. Vyrobíme snáď najviac áut na prepočet obyvateľov na svete, ale zároveň sme na chvoste únie, čo sa týka počtu áut na obyvateľov. A paradoxy nevládnu Slovensku len v tomto.

Automobilová veľmoc

V posledných rokoch sa Slovensko označuje ako automobilová veľmoc a právom. Ak nevyrobíme najviac áut na svete, tak v Európskej únii určite. V krajine máme totiž tri silné automobilky a z toho minimálne dve lámali minulý rok rekordy.Na autách, ktoré boli vyrobené na Slovensku, sa vozia ľudia na celkom svete.

Sme však krajina paradoxov. To, že sa u nás vyrobí skoro najviac na svete áut neznamená, že ich aj najviac vlastníme. V prepočte na 100 obyvateľov Slovensko patrí na chvost únie. Vlastníme len 32 automobilov na 100 obyvateľov.

Najviac automobilov vlastnia v Luxembursku

Najviac automobilov na 100 obyvateľov vlastnia obyvatelia Luxemburska, Talianska či Malty. Tento paradox je rovnaký ako ten, že aj napriek tomu, že máme na Slovensku jeden z najlepších ekonomických rastov v eurozóne, tak máme skoro najnižšie platy a veľmi vysokú nezamestnanosť. 

Téme sa ďalej venuje reportér Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

ilustračná foto

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy