Skoro jasno
17°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Kam idú peniaze na opravu ciest? Podľa KDH do stratena
Zdielať na

Kam idú peniaze na opravu ciest? Podľa KDH do stratena

BRATISLAVA / Ministerstvo dopravy údajne dáva opravovať cesty cez nastrčené spoločnosti! Tvrdí to poslanec za KDH Pavol Zajac. Minister si má špeciálne najímať externú spoločnosť na to, aby následne vyberala ďalšie spoločnosti, ktoré cesty zaplátajú a zrekonštruujú. Ministerstvo dopravy ale tvrdí, že je všetko v súlade so zákonom.

Nastrčená firma?

V rukách držíme mandátnu zmluvu medzi Slovenskou správou ciest, patriacou pod ministerstvo dopravy, a externou spoločnosťou zo stredného Slovenska. Podľa nej mala práve táto externá firma získať takmer desať tisíc eur ako odmenu za to, že urobí verejné obstarávanie na asi 200 miliónov na viaceré opravy a rekonštrukcie ciest.

Minister dopravy však zmluvu zrušil a podľa KDH tak spravil až potom, čo na túto nastrčenú externú firmu a jej úlohu upozornilo samotné KDH.

"Zákazku za 200 miliónov eur pre slovenskú správu ciest by mala obstarávať súkromná firma. Slovenská správa ciest má ale niekoľko desiatok svojich pracovníkov odborne zdatných na verejné obstarávanie," povedal poslanec KDH Pavol Zajac.

Inak by sme nevyčerpali eurofondy

Prečo teda štát chcel dať zarobiť ďalšej firme? Ministerstvo dopravy tvrdí, že inak by sme nestihli vyčerpať eurofondy. "Kvôli nečinnosti bývalého vedenia necelých sedem mesiacov pred skončením tohto programovacieho obdobia stále zostávajú nezazmluvnené projekty na cestách prvej triedy za približne 150 miliónov eur," telefonuje Gabriela Jarošová z ministerstva dopravy.

"Kto stojí za touto firmou? Kto odporúča týmto smeráckym funkcionárom to, aby obstarávali práve cez túto súkromnú firmu?" pýta sa Zajac. Napriek tomu, že teda malo byť všetko v poriadku, ministerstvo kritizovanú zmluvu s externou firmou zrušilo. Konkrétne prečo ale neprezradilo.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy