Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Výtlk, kam sa pozrieš. Chýbajú peniaze, sťazujú sa cestári
Zdielať na

Výtlk, kam sa pozrieš. Chýbajú peniaze, sťazujú sa cestári

SLOVENSKO / Pre Národnú diaľničnú spoločnosť (NDS) bola táto zima na údržbu ciest najnáročnejšia za posledných päť až sedem rokov. Náročné zimné obdobie sa podpísalo pod stav na slovenských diaľniciach a rýchlostných cestách, na ktorých oproti minulej zime pribudlo o sto percent viac výtlkov.

Uviedol to na tlačovej konferencii prevádzkový riaditeľ NDS Štefan Török. Výdavky na ich odstránenie sa vyšplhali na 156-tisíc eur, minulú zimnú sezónu to bolo 77-tisíc eur. NDS minula viac peňazí oproti minulej sezóne aj na zimnú údržbu.

Vlani opravili 2 006 m2výtlkov

Ako uviedol generálny riaditeľ NDS Milan Gajdoš, na diaľniciach a rýchlostných cestách nie je problém s výtlkmi taký badateľný ako na ostatných cestách. "Myslím, že situácia nie je absolútne kritická, dokonca by som povedal, že stav je veľmi slušný,“ doplnil Török. V zime na prelome rokov 2011 a 2012 opravila Národná diaľničná spoločnosť 2 006 metrov štvorcových výtlkov, náklady na ich odstránenie boli 77-tisíc eur.,

Náklady na opravu 156 000 €

Počas tejto zimy sa počet výtlkov zvýšil o sto percent, preto sa zvýšili aj náklady na ich opravy, ktoré sú 156-tisíc eur. V oboch prípadoch ide o rovnaké časové obdobie, od novembra do februára. Počas tejto zimy sa zatiaľ na NDS neobrátil žiadny vodič, ktorý by si nárokoval náhradu škody za poškodenie vozidla na výtlku.

Ako uviedol Török, najviac postihnuté sú miesta na diaľnici D1 v úseku Trnava-Senec, problematický je aj privádzač pri Prešove. Ide o nový úsek, ktorý NDS dostala do majetku v druhej polovici roku 2012. Pôvodne to bola cesta tretej triedy, a teda je v havarijnom stave. Len na tomto úseku musela NDS opraviť viac ako 1 000 metrov štvorcových výtlkov.

8,5 milióna € za údržbu

Spoločnosť chystá rekonštrukciu tejto cesty, momentálne pripravuje verejné obstarávanie. Náročná zima sa tento rok odrazila aj na výdavkoch Národnej diaľničnej spoločnosti za zimnú údržbu. Celkové náklady za obdobie od novembra do februára sú zhruba 8,5 milióna eur.

Nejde však o peniaze za celú sezónu, keďže tá trvá až do marca. V minulom období stála zimná údržba na diaľniciach a rýchlostných cestách dohromady sedem miliónov eur. "Už teraz máme náklady o viac ako jeden a pol milióna vyššie a ešte nie sme na konci,“ skonštatoval Török. NDS má v súčasnosti k dispozícii na zimnú údržbu 159 sypačov, frézy aj nakladače. Celkovo sa na zimnej údržbe zúčastňuje 621 zamestnancov. Agentúra SITA vydá k správe zvukovú správu.

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy