Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Koniec fámam. Penzista dostane desaťnásobok toho, čo Róm
Zdielať na

Koniec fámam. Penzista dostane desaťnásobok toho, čo Róm

Keď sa na Slovensku rozpúta diskusia o tom, kto poberá najviac a najvyššie dávky, mnohí ľudia ukážu na Rómov. Ak by sa však zaujímali o problém a čísla hlbšie, prišli by na to, že najviac peňazí z našich daní dostáva na dávkach v hmotnej núdzi úplne iná skupina. Dôchodcovia!

Stále si myslíme, že Rómovia poberajú najväčšiu časť našich daní. "Koláč, ktorý sa rozdeľuje medzi najchudobnejších je veľmi malý. Predstavuje len takmer zanedbateľný zlomok," uviedla Zuzana Kusá zo Slovenskej akadémie vied.

Sociálne dávky 18,25 % z rozpočtu

Sociálne dávky tvoria iba 18,25 % zo štátneho rozpočtu. A z tejto čiastky ide na sociálne vylúčených iba 2,5 percenta. Na podporu viacdetných rodín idú tri percentá. "Sú rezorty alebo oblasti, kde sa oveľa viacej míňa. A napríklad rádovo na zdravotníctvo možno stokrát viac dávame," tvrdí Laco Oravec z Nadácie Milana Šimečku.

Žijú na hranici absolútnej chudoby

Výskum Svetovej banky zameraný na poberanie sociálnych dávok zistil, že najväčšími poberateľmi sú jednotlivci. "Nezodpovedá tej predstave o mnohopočetných rodinách, ktoré sú najmä poberateľmi dávok," hovorí Kusá. "Niekedy koluje na internete, že rómska rodina 700. To je len hypotetický model, ktorý možno dosiahne mizivé percento z nich, ale väčšina z nich žije z oveľa nižších príjmov. Treba povedať, že tie sú častokrát na hranici absolútnej chudoby. Proste žijú z príjmov, ktoré sú porovnateľné s Afrikou a najchudobnejšími štátmi v Ázii," dodáva Oravec.

Chudobu ako takú, ale aj rómsky problém treba riešiť. Nie na základe predsudkov, ale na základe faktov. "V najsegregovanejších, v najchudobnejších sídlach, kde je veľa domácností s veľkým počtom detí je asi najnižšia sociálna ochrana," uzatvára Kusá.

Téme sa venuje reportér Laco Ďurkovič. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy