Oblačno
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Vyššie poistky pre ženy? Prikázal to Brusel!
Zdielať na

Vyššie poistky pre ženy? Prikázal to Brusel!

Jesenné lístie mnohým vodičom pripomína pravidelné výdavky. Hovorím o povinnom zmluvnom poistení, ktoré musia šoféri v týchto dňoch zaplatiť. Našťastie, tento rok si listy od poisťovní nemusíte otvárať až s takou nechuťou. Ak ste muž. Lepšie polovičky ľudstva by mali počítať s istým zdražením.

Nariadenie zakazuje rozlišovanie pohlavia

"Nemyslím, že budú v cenách PZP nejaké výrazné zmeny oproti minulému roku," tvrdí odborník na poistenie Ondrej Faith. Kvôli príchodu novej poisťovne na trh dokonca niektoré poisťovne sadzby o niečo znížili. Toľko informácie pre pánov a teraz niečo pre dámy.

Viaceré poisťovne zvýšili poistné ženám. Môže za to nové európske nariadenie, ktoré poisťovniam pri výpočte poistného zakazuje rozlišovanie medzi pohlaviami. "Doteraz sa pri tvorbe cien v PZP bral do úvahy fakt, že ženy jazdia opatrnejšie, a teda aj sadzby pre ne boli o niečo nižšie ako pre mužov," povedala hovorkyňa poisťovne Lucia Muthová.

Najvýhodnejšie to majú beznehodoví

Niektoré poisťovne sa preto rozhodli pri nových poistkách viac zohľadňovať napríklad nehodovosť, či mesto, z ktorého vodič pochádza. "V mestách sú sadzby vyššie, pretože riziko, že v meste nastane dopravná nehoda je vyššie," vysvetľuje Rastislav Nemeček, odborník na neživotné poistenie.

"Najvýhodnejšie ceny budú mať beznehodoví vodiči," tvrdí hovorkyňa poisťovne Lucia Makayová. Najnovšie si poisťovne viac posvietia na klamárov. Viaceré z nich sa vybavili špeciálnym zariadením na monitorovanie hlasu pri nahlasovaní poistných udalostí. Ide o takzvaný analyzér hlasu, čo je niečo ako detektor lži. "Ak je človek nervózny, tak sa tie frekvencie menia," dodáva Nemeček.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy