Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Bratislava verzus Košice. Kde sa žije drahšie
Zdielať na

Bratislava verzus Košice. Kde sa žije drahšie

Porovnávali sme ceny v Košiciach a Bratislave – koľko dáme za bežné veci a služby a kde sa žije lepšie. A dospeli sme naozaj k zaujímavým zisteniam. Košičania zarobia v porovnaní s Bratislavčanmi menej, no za rovnakú plácu si toho môžu dovoliť o niečo viac.

Lacnejšie potraviny v Bratislave

Porovnajme si niektoré ceny výrobkov a služieb v hlavnom meste a v Košiciach. Za kávu zaplatíte v Bratislave 1,90 €, v Košiciach je to 1,20 €. 

V každej domácnosti bez rozdielu regiónu by na stole nemal chýbať chlieb, mlieko, maslo, vajcia, šunka a ovocie, napríklad jabĺčka. V Košiciach sme za takýto základný nákup zaplatili 6,65 € a v Bratislave 6,53 €.

A toto zas môžu Bratislavčania závidieť Košičanom. Taxík tam stojí 3 eurá. Je pritom jedno, odkiaľ cestujete a kam sa potrebujete dostať. Jedna parkovacia hodina v centre Košíc stojí 1 euro. V Bratislave je to 1,50 €. A takto by sme mohli pokračovať ďalej.

"V prípade žeby služby v Bratislave boli o tretinu, či štvrtinu vyššie ako na východnom Slovensku, tak by to znamenalo, že Bratislavčan si zo svojho platu môže dovoliť porovnateľné množstvo ako obyvateľ východného Slovenska. A ak by boli rozdiely viac než o tretinu, tak si Košičan môže dovoliť viac ako Bratislavčan zo svojho platu,"
tvrdí ekonomická analytička Eva Sadovská.

Vyššia nezamestnanosť na východe

Čo teda ponúka obyvateľom Bratislava? "V hlavnom meste Slovenska sa predávajú lacnejšie potraviny ako je to na vidieku strednom či východnom Slovensku. Môž za to silná konkurencia maloobchodníkov," vysvetľuje potravinový analytik Ľubomír Drahovský

Jedno je ale isté. Nezamestnanosť je na východe vyššia. Tak napríklad, kým v Prešovskom kraji je takmer 19 percentná, v Bratislavskom len 5 percentná.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy