Zatiahnuté
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
PRIESKUM. Optimistov pribúda. Veríme v lepšiu finančú budúcnosť
Zdielať na

PRIESKUM. Optimistov pribúda. Veríme v lepšiu finančú budúcnosť

Na Slovensku narástol počet ľudí, ktorí premýšľajú o novom alebo minimálne krajšom bývaní. A o ďalších príjemných veciach. Zdá sa, že v ľuďoch sa prebúdza optimizmus. Aj to môže byť dôvod, prečo za ostatný pol rok na Slovensku narástol počet optimistov až o polovicu.

Aspoň to tvrdí prieskum, ktorý sa týkal budúceho vývoja ekonomiky, rastu cien či vlastných financií Slovákov. "Ja som optimistickejšia. Určite bude všetko drahšie, ale dúfam, že si na to zarobím," hovorí respondentka ankety.

Viac optimistov

Aj takýto je súčasný pohľad na vlastnú finančnú budúcnosť. Ešte v januárovom prieskume by ste sa takejto odpovede dočkali až od každého jedenásteho z nás. V porovnaní so zimou sú Slováci optimistickejší nielen ohľadom vlastnej finančnej situácie ale aj budúceho vývoja ekonomiky, predpokladaného rastu cien tovarov a služieb či vývoja zamestnanosti. "Čo sa týka optimistov, tak ich počet sa zdvojnásobil, zo 6 percent na 13 percent," uviedla hovorkyňa Poštovej banky Eva Sadovská.

Podľa sociologičky však za mierny nárast optimizmu môže aj to, že v kríze žijeme a intenzívne o nej hovoríme už niekoľko rokov. "Keďže sa zdá, že sa tá situácia nejak dramaticky nehorší, tak ľudia sú náchylní dúfať, veriť a nádejať sa, že sa tá situácia bude lepšiť," uviedla sociologička Silvia Porubänová.

8 z 10 neráta s lepšou budúcnosťou

V uliciach sa však stále nájdu aj realisti, ktorí s pozitívnou finančnou budúcnosťou príliš nerátajú. Až osem z desiatich Slovákov neráta s tým, že by malo počas najbližšieho roka čakať našu krajinu zlepšenie. Viac ako polovica sa dokonca domnieva, že to najhoršie je ešte len pred nami. V porovnaní s januárom je však týchto názorov o niečo menej. "Pesimistov ubudlo, kým v zime bola takmer polovica Slovákov pesimistická, čo sa týka svojej finančnej budúcnosti, tak v súčasnosti je ich len tretina," tvrdí Sadovská.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy