Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Svetový podnikateľ roka. Stal sa ním bankár z Kene
Zdielať na

Svetový podnikateľ roka. Stal sa ním bankár z Kene

Nič nie je nemožné! Najlepším podnikateľom na svete sa stal bankár z Kene, pochádzajúci z chudobnej africkej rodiny. Monte Carlo v uplynulých dňoch hostilo najlepších biznismenov z celého sveta.

Hanbiť sa však nemusí ani Slovensko! Do absolútneho finále súťaže Svetový podnikateľ roka sa prebojovala aj malá slovenská cestovka. Najlepším podnikateľom na svete sa stal doktor James Mwangi z africkej Kene. Pre dvadsiatimi rokmi kúpil krachujúcu banku a za dve desaťročia z nej vybudoval najväčší finančný dom v strednej a východnej Afrike.

Z chudobnej africkej rodiny

Tento muž pritom pochádza z chudobnej africkej rodiny. Začal študovať právo, ale už po dvoch týždňoch si uvedomil, že sa chce stať financmajstrom. Banka, ktorú vtedy kúpil nemala ani dve tisíc klientov. Teraz však na stupienok víťazov prišiel s ôsmymi miliónmi. Tajomstvo jeho úspechu spočíva najmä v mikropôžičkách pre chudobných ľudí. "Chcem sa naozaj všetkým poďakovať. Je to neopísateľný pocit," uviedol Mwangi.

Slovenské želiezko v ohni...

Do Monte Carla, mesta, ktoré je symbolom luxusu a hazardu ale pricestovali tí najlepší z najlepších. Podnikatelia, biznismeni z celého sveta. Absolútneho finále sa mohli zúčastniť iba víťazi Podnikateľa roka vo svojej krajine.

Za Slovensko sa tam prebojoval Ľuboš Fellner a jeho cestovka Bubo. "Ja sa cítim ako keby som vyhral. Naozaj je to jeden úžasný večer. Spoznal som asi 40 ľudí, ktorí sú bohatší ako všetci najbohatší Slováci," povedal Fellner. 

Hra Angry Birds valcuje

Spolu so slovenským zástupcom bojovali o titul napríklad aj Mikael Hed z Fínska - tvorca známej hry Angry Birds alebo aj Čech Jannis Samaras, spolumajiteľ Kofoly, ktorý bez nej vraj nemôže byť ani jeden deň. "Už tri dni som nepil a mám absťák," uviedol Samaras.

Obrat 60 miliárd

59 biznismenov, ktorí sa na prestížnom oceňovaní "biznis Oscarov", zúčastnili, zamestnáva viac ako 300 tisíc ľudí a ročný obrat ich firiem je viac ako 60 miliárd.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy