Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Hrozivá predpoveď! Grécko príde o euro...
Zdielať na

Hrozivá predpoveď! Grécko príde o euro...

Sľuby sa rušia, trhy padajú a neistota okolo Grécka každý deň rastie. Helénska republika po víkendových voľbách smeruje k odchodu z eurozóny a návratu k drachme. Napriek hrozbe veľkých strát najväčšie európske ekonomiky začínajú strácať s Aténami trpezlivosť. Na odchod Grécka z eurozóny môže doplatiť aj Slovensko.

Dôvodom odchodu sú najmä výsledky víkendových volieb, v ktorých zvíťazila radikálna ľavica odmietajúca šetrenie a dohody s Bruselom. Grécko však už teraz ledva prežíva vďaka zahraničnej pomoci.

Slabšia mena, nová drachma

"Je vysoká pravdepodobnosť, že tieto pôžičky zo záchranných fondov sa zastavia," povedal Martin Vlachynský ekonomický analytik INESS. "Ak nebude Grécko plniť záväzky, tým je pravdepodobné, že bude musieť opustiť eurozónu a bude mať slabšiu menu, novú drachmu," hovorí broker Roland Ižip.

Pravdepodobnosť tohto kroku odborníci odhadujú 50:50. Napriek tomu, že viac ako 80% gréckych dlhov momentálne vlastnia občania Európskej únie, trpezlivosť s Aténami postupne slabne.

Prídu o obrovské peniaze

"Hrozia tam vysoké straty," informuje Martin Vlachynský. "Hrozí, že ECB, európske štáty a MMF, ktorí požičali Grécku stovky miliárd eur, o tieto peniaze prídu," tvrdí Roland Ižip.

Situáciu zrejme nepomôžu vyriešiť ani hroziace predčasné voľby. Nechuť Grékov šetriť sa totiž zrejme tak skoro nezmení.

Potopia aj nás

Grécko tak smeruje ku katastrofe a nie je vylúčené, že so sebou čiastočne stiahne aj ďalšie krajiny, vrátane Slovenska.

"Stiahnuť ho ku dnu možno až nie, ale ohrozilo by to financovanie štátu a reformy novej vlády," ukončil Roland Ižip. Na istoty by sme potom museli veľmi rýchlo zabudnúť.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy