Skoro jasno
16°
Bratislava
Spôsobil vám nefungujúci systém daniarov škody? Obráťte sa na súd...
Zdielať na

Spôsobil vám nefungujúci systém daniarov škody? Obráťte sa na súd...

Situácia na daňových úradoch sa pomaly dostáva do normálu. Škody však nepočíta len štát. Nefungujúci informačný systém spôsobil straty i podnikateľom. Nielen pre meškanie vracania preplatkov DPH, ale aj pre problém s registráciou na jej platby. Tu je jeden z mnohých príkladov.

Koncom minulého roka kúpili Roman a Barbora obchod so športovými potrebami. Zobrali si na to úver. Pri svojom podnikaní spolupracujú so zahraničím. "Všetko dovážame zvonku, takže problém bol taký, že sme sa museli stať platcami DPH," hovorí spolumajiteľ obchodu Roman Dubovan. Jeho partnerka Barbora Chromiaková dodáva: "Takže sme sa začiatkom februára stali platcami DPH, tento fakt ale nebolo možné až do minulého týždňa overiť cez register na internete."

Závažnosť situácie si uvedomujú...

"My si samozrejme uvedomujeme závažnosť vzniknutej situácie a dopad na daňové subjekty. Súvisí to s tým, že v systéme neboli sprevádzkované isté časti aplikácie súvisiace s registráciou pre DPH," vysvetľuje hovorkyňa finančnej správy Gabriela Dianová.

Teraz sú v nepríjemnej situácii. Netušia, ako dlho bude trvať, kým si získajú dôveru zahraničných partnerov. Roman Dubovan o tom hovorí: "Naši dodávatelia s nami odmietli spoluprácu a vôbec nemôžeme fungovať ako normálny obchod." Gabriela Dianová: "Členské štáty EÚ vedeli, teda ich jednotlivé daňové správy, že my máme tento problém."

Škoda 6 tisíc eur

Napriek tomu, že sa situácia vyriešila v tomto prípade 21. apríla, nič to nemení na tom, že takmer tri mesiace si zahraniční partneri nemohli overiť, či firma je alebo nie je platcom DPH. A tak jej majitelia hovoria o nemalej škode, ktorá im vznikla. "Keď sme to zrátali, tak za tie tri mesiace, počas ktorých sme sa nezobrazovali v internetovom registri, je to suma 6 tisíc eur," vraví Barbora Chromiaková.

V krátkom čase už nebude problém...

Hovorkyňa finančnej správy Gabriela Dianová: "Databáza daňových subjektov sa priebežne aktualizuje a v krátkom čase by nemali mať obchodní partneri slovenských daňových subjektov problém s overovaním slovenských IČ DPH."

Straty jednotlivých firiem sa tak zrejme budú rátať do celkových škôd, ktoré spôsobil nefunkčný systém na daňových úradoch. Celkové vyčíslenie zatiaľ nemá ani finančná správa. No ak sa táto, a prípadne i ďalšie firmy, rozhodnú žiadať o náhradu škody na súdoch, tak sa zdá, že účet za nepodarený experiment bude podstatne vyšší.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

TASR

Súvisiace články

Najčítanejšie správy