Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Na daňových úradoch sa končí stredovek!
Zdielať na

Na daňových úradoch sa končí stredovek!

Funguje! Takýto povzdych vyšiel v piatok z úst riaditeľov daňových úradov, prezidentky Finančnej správy i Ministerstva financií. Spolu totiž kontrolovali, či oživenie pôvodného informačného systému bolo úspešné. A po takmer 4 mesiacoch sa dá povedať, že stredovek na daňových úradoch sa končí.

Po mesiacoch nefunkčného systému na daňových úradoch a kalkulačkách by sa situácia mala vracať do normálu. "Myslím si, že sme už prekonali ten bod úplného dna a že sa pomaličky odrážame k normálu," skonštatovala v piatok šéfka Finačnej správy SR Mária Machová.

Problémy úplne nezmizli

"Sú ešte nejaké problémy vrámci prístupu jednotlivých správcov, napríklad tam, kde došlo k spojeniu piatich daňových úradov do jedného, " povedal štátny tajomník ministerstva financií Peter Pelegrini.

Zamestnancov teraz čaká náročná úloha, skontrolovať všetky údaje, ktoré boli nahraté do nového systému a spárovať ich s informáciami, ktoré majú v písomnej podobe. Aby vyčerpaní zamestnanci stihli všetky termíny, pomáhajú im absolventi. "Už dnes pracujú na finančnej správe absolventi, ktorých poskytuje úrad práce, aby pomohli hlavne pri tej manuálnej činnosti, kde sa musí veľké množstvo dokumentov dohrať do systému," doplnil Pelegrini.

Vrátia preplatky načas?

Vzhľadom na problémy je na mieste otázka, či stihnú daniari do 11. mája vrátiť preplatky na daniach. "Určite, rozhodujúca časť tých preplatkov by mala nájsť svojho majiteľa," tvrdí Machová.

Zamestnancom sa nakoniec možno ujde nejaké to euro navyše, koľko nás stál kolaps daňového systému nie je jasné. Polícia ešte zatiaľ ani neskončila trestné stíhanie pre porušovanie povinností pri správe cudzieho majetku. K prípadu neposkytuje žiadne informácie. Naďalej pokračuje aj kontrola Úradu vlády SR.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy