Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Finančná správa rozhodla. Zapoja starý systém!
Zdielať na

Finančná správa rozhodla. Zapoja starý systém!

Tím odborníkov, ktorí pracova na audite v daňovej správe, pripravil odporúčania pre riadiaci výboru projektu Unitas. Ten prijal rozhodnutie, ktorý informačný systém bude finančná správa ďalej používať.

"My sme pripravili technické podklady, preskúmali sme možné riešenia, ukázali ich výhody a nevýhody a predložíme to riadiacemu výboru, ktorý rozhodne,“ povedal po pondelkovom prijatí u premiérky Ivety Radičovej jeden z členov audítorského tímu Daniel Olejár. Odporúčania však nechcel konkretizovať.

Tím IT odborníkov, ktorí preverujú funkčnosť informačných systémov v daňovej správe, má pritom podľa vedúceho Katedry informatiky Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave Daniela Olejára zmluvu do konca apríla. Podľa jeho slov záleží od novej vlády, či bude mať záujem o ďalšie informácia od členov tímu.

Nový alebo starý systém?

Na vykonaní auditu vo finančnej správe sa v polovici marca zhodla premiérka Iveta Radičová, prezident Ivan Gašparovič a predseda Monitorovacieho výboru Jozef Kollár. Finančná správa SR by mala aj na základe podkladov tímu audítorov rozhodnúť, či nasadí do prevádzky informačný systém od pôvodného dodávateľa, spoločnosti Novitech, alebo bude pokračovať v nasadzovaní nového systému KONS IS.

Testovanie systému

Pracovníci finančnej správy testovali informačný systém od pôvodného dodávateľa, spoločnosti Novitech, minulý týždeň. Cieľom testovania bolo overiť funkčnosť a výkonnosť tohto systému používateľmi zo všetkých daňových úradov. Výsledky testovania podľa Finančného riaditeľstva SR potvrdili, že tento systém predstavuje reálnu alternatívu informačného systému. Novitech však ešte mal predložiť dodatočné informácie a plán nasadenia informačného systému.

Vrátia sa k starému systému!

Po všetkých testoch a analýzach padlo rozhodnutie, že finančná správa sa opäť vráti k starému systému, a to najneskôr do 18. apríla. Preplatky z daní by sa tak po reštarte starého systému mali vracať do 11. mája.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy