Polojasno
17°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Prezident podporil vznik Monitorovacieho výboru
Zdielať na

Prezident podporil vznik Monitorovacieho výboru

Prezident Ivan Gašparovič v utorok podporil vznik novej Monitorovacej komisie na kontrolu situácie vo finančnej správe. Novelu zákona, ktorá by to umožnila, schválili minulý týždeň poslanci. O podrobnostiach dnes prezident rokoval s Finančným výborom.

Dohľad nad finačnou správou

Špeciálny monitorovací výbor bude tvoriť päť členov, v zastúpení všetkých parlamentných strán. Jeho úlohou bude vykonávať dohľad nad finančnou správou.

Vo výbore bude sedieť Jozef Kollár z SaS, Ondrej Matej z SDKÚ-DS, Anton Marcinčin z KDH, Ján Počiatek zo Smeru-SD a Ivan Švejna z Mostu-Híd. Komisia by mala byť zriadená nepriamo cez Zákon o verejnom obstarávaní.

Výbor by mal kontrolovať najmä dodržiavanie Akčného plánu finančnej správy na zavedenie nového informačného systému. Do konca tohto týždňa by mala byť Finančná správa podrobená auditu.   

Zodpovednosť nesie Mikloš

Novela zákona by zároveň mala predĺžiť lehotu na zavedenie povinnosti podávať daňové priznania elektronicky a takisto predĺžiť termín na prevod bezcenných cenných papierov na Fond národného majetku.

Výhradu však má hlava štátu najmä k právomociam Monitorovacieho výboru. Ten totiž nemôže udeľovať sankcie. Prezident zdôraznil, že za celú situáciu jednoznačne môže Ministerstvo financií. Odvolanie ministra Ivana Mikloša stále zvažuje.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy