Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slováci musia schudnúť. Ministerstvá spúšťajú projekt boja proti obezite
Zdielať na

Slováci musia schudnúť. Ministerstvá spúšťajú projekt boja proti obezite

BRATISLAVA / Minister zdravotníctva sa chystá zmerať tuk dospelých ľudí. Sám si ale na meranie tuku v tele nepotrpí. Slováci majú problém s obezitou a tak by mali začať s diétou. Trvať to má desať rokov.

Slováci priberajú. "Obezita neustále stúpa nielen v rámci Európskej únie, ale, samozrejme, aj na Slovensku," potvrdila Petra Vadovičová z odboru verejného zdravia ministerstva zdravotníctva.

"Od 18 do 64 rokov má obezitu alebo nadváhu až 20 percent Slovákov. Čo sa týka ľudí vo veku 55 až 64 rokov je percento vyššie, až štyridsať," uviedol minister zdravotníctva Viliam Čislák.

Jedálniček v školách

Priberajú ale i deti. Preto sa slovenská vláda rozhodla, že zasiahne. Upravila jedálniček v školách. "Doplnili sme mrkvový krém, nápoj z červenej repy s višňami či rakytníkovú limonádu," vyratúva minister školstva Juraj Draxler.

Vláda má tiež plán, ako prinútiť i dospelých schudnúť. "Budeme viac sledovať hlavne dospelých a od toho si veľa sľubujem," povedal
Čislák.

Viac športu

Deti zase budú v školách viac športovať. Ministerstvo dopravy sa do programu národného boja proti obezite rozhodlo zapojiť projektom do školy na bicykli.

"Pôjde o prvý nultý, teda pilotný celoslovenský ročník, v ktorom chceme osloviť žiakov základných a stredných škôl, ale i učiteľov, zamestnancov škôl a tiež rodičov," uviedol hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Bojom proti obezite chce ministerstvo zdravotníctva za 10 rokov znížiť počet obéznych ľudí zo 16,9 percenta na 15,8 percenta.

Ministerstvá spúšťajú projekt boja proti obezite, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy