Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Život bez čuchu a chuti? Sivý svet, v ktorom je jedlo len povinnosť bez potešenia
Zdielať na

Život bez čuchu a chuti? Sivý svet, v ktorom je jedlo len povinnosť bez potešenia

Zdroj: Shutterstock

PARÍŽ / Čuch je nepochybne neprávom najviac prehliadaným zmyslom. Ľudia, ktorí oň prídu, sa často sociálne izolujú, uzatvárajú sa do seba, majú depresie. Svet sa pre nich stáva šedým a neprirodzeným. Napriek tomu sa o strate čuchu hovorí málo.

"Je strašné vedieť, že už nikdy nič neucítite. Pozeráte sa na veci, ale bez vône vás nepriťahujú," uviedol 55-ročný Bernard Perroud, ktorého postihla anosmia, teda neschopnosť cítiť pachy a vône, po údere hlavy. 

Nervové vlákna, ktoré v nose zachytávajú molekuly vône, musia prekonať kosť, ktorá ich delí od prvého nervového spojenia, ktoré ich vedie do mozgu. Trvalú stratu čuchu popísali pacienti po vírusových ochoreniach, po chemoterapii alebo po citových traumách. Riešení je ale málo. "Výskum čuchu je chudobným príbuzným bádania o zmysloch," povedal doktor Arnaud Aubert z oddelenia pychológie a neurovedy univerzity v Tours pre Le Figaro.

Anosmia je v každodennom živote významným obmedzením. "Nestrácate len čuch, ale aj chuť. Považujem jedlo za povinnosť a keď sa najem, poviem si, že som si ju splnil," povedal Perroud. Zdravý človek musí mať nádchu, aby si uvedomil, že veľká časť chuti potravín vedie cez ich vôňu. Dokonca existuje reflex, ktorý takmer znemožňuje konzumáciu potravín, ktoré páchnu rozkladom. "Stále sa obávam, že zjem niečo skazené, samozrejme, hrozím sa aj toho, že neucítim zápach plynu či ohňa," povedal Perroud, ktorý si niekoľkokrát prešiel obdobiami depresií, kým našiel svoje miesto vo svete bez vône. 

"Vône sú obzvlášť účinné pri vybavovaní spomienok," povedala psychologička Désirée Lopis. Aj keď starí ľudia netrpia Alzheimerom, je vek hlavnou príčinou zníženia čuchových schopností. Existujú ale aj čiastočné čuchové nedostatočnosti, ktorých si človek nemusí byť vedomí. Príkladom je izobutanol charakteristický pre vôňu sladu. Každý tretí človek ho necíti. Ľudia ale môžu cítiť "svoju-odlišnú" vôňu sladu, ktorá je zložená z niekoľkých aróm. 

Ľudia s anosmiou by sa na festivale dobrého jedla zrejme nezabavili tak ako zdraví.

Súvisiace články