Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Významné zistenie vedcov: Na Marse mohol byť stovky rokov život
Zdielať na

Významné zistenie vedcov: Na Marse mohol byť stovky rokov život

Zdroj: pics-about-space.com

BRATISLAVA / Na Marse mohol byť niekoľko stoviek rokov mimozemský život. Vyplýva to z novej štúdie, ktorú zverejnili vedci z Brownovej univerzity v USA. Na červenej planéte mohli žiť takzvané mikróby - mikroorganizmy.

Ide o významné zistenie vedcov, pretože na planéte mohli žiť naozaj niekoľko stoviek rokov,  ako uviedol aj denník The Independent.

"Pomocou obyčajných chemických kalkulácii sme ukázali, že starodávny povrch Marsu mal najskôr dostatok rozpustného vodíku, aby mohol zaistiť funkciu globálnej podpovrchovej biosféry," uviedol šéf štúdie Jesse Tarnas. "Podmienky v obývateľnej zóne by boli podobné ako na Zemi v miestach, kde exituje podzemný život," pokračoval. 

Organizmy známe ako podzemné lithotrofné mikrobiálne ekosystémy alebo SLiME, žijú na Zemi vo veľmi podobnom prostredí. Nemajú dostatok energie zo slnečného žiarenia, preto miesto toho vstrebávajú elektróny z molekúl, ktoré tvoria ich okolie. 

Stopy po živote na Marse bude hľadať sonda. Toto prostredie mohlo na planéte exitovať pred 4 miliardami rokov. Neznamená to ale, že červená planéta bola prostredím veľkej kolónie mikróbov. Potencionálne obývateľná bola celá planéta až do hĺbky 4 kilometrov. 

Vedci dúfajú, že tieto zistenia budú motivovať budúce výpravy na Mars, aby našli ďalšie dôkazy o existencii mimozemského života. Jedna z ciest by sa mala uskutočniť o dva roky. 

"Úlohou sondy 2020 je hľadať známky po minulom živote. Miesta, kde môžu byť pozostatky po týchto obývateľných zónach vyzerajú, ako dobré miesto pre začiatok," poznamenal Jack Mustard, profesor enviromentálnych a planetárnych vied z Brownovej univerzity. 

Pozrite si reportáž o vode na Marse: 

 

Súvisiace články