Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Objavili portrét Anne Boleyn. Po jej poprave všetky spálili
Zdielať na
Zaujímavosti

Objavili portrét Anne Boleyn. Po jej poprave všetky spálili

Zdroj: Reprofoto/The Guardian

LONDÝN / Vďaka počítačovému systému na rozpoznávanie tvárí sa historikom podarilo nájsť portrét Anne Boleyn, manželky kráľa Henricha VIII. Ten ju dal popraviť a pokúsil sa ju vymazať z histórie. Nález jej portrétu je preto výnimočným javom.

Anne Boleyn si získala srdce kráľa Henricha VIII., rozdelila cirkev, no nakoniec prišla o hlavu.

Všetky obrazy očarujúcej kráľovnej dal Henrich nemilosrdne zničiť v roku 1536. Snažil sa o to, vymazať svoju osudovú ženu z histórie a bol skutočne dôsledný. Teraz, po päťsto rokoch, sa však pravdepodobne našiel jeden portrét, ktorý celej skaze unikol.

Vedci sa ale rozdelili na dva tábory - jedni tvrdia, že ide o Anne Boleyn, druhí, že je to obraz jej nástupkyne Jane Seymour, tretej Henrichovej manželky, píše The Guardian

Pomoc počítača

Historici požiadali o pomoc pri identifikácii Amita Roya Chowshuryho - riaditeľa skupiny pre počítačové spracovania videa na kalifornskej univerzite.

Ten vyvinul program, ktorý dokáže identifikovať tváre na základe anatomických rozmerov ako šírka nosa či vzdialenosť medzi očami.

Rozpoznávanie tváre zo starého obrazu je pre vedcov väčšou výzvou, ako tváre z davu. Počítač tu totiž musí rátať so subjektívnym pohľadom umelca. 

Doteraz je relatívne úspešný. Ako Chowshury vyhlásil, zatiaľ svoje pokusy vykonal na 57 obrazoch. V štrnástich prípadoch našiel program zhody, v 26 bol nerozhodný. "Portréty majú svoj význam. Častokrát predstavujú niekoho významného a my chceme zistiť o koho ide," vysvetlil.

Zdielať na