Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Moderné umenie ako zbraň CIA v studenej vojne. Platili tak i umelcov
Zdielať na
Zaujímavosti

Moderné umenie ako zbraň CIA v studenej vojne. Platili tak i umelcov

Zdroj: Reprofoto/The Independent

WASHINGTON / Desiatky rokov kolovali medzi americkými umelcami chýry, že moderné umenie je zbraňou CIA. Väčšina ľudí tomu neverila. Teraz sa ukázalo, že to bola pravda. Tajná služba používala americké moderné umenie od Jacksona Pollocka, Roberta Motherwella, alebo Marka Rotha ako zbraň v studenej vojne. Toto umenie promovala CIA po svete a nepriamo tak platila i umelcov. Informáciu zverejnil The Independent.

Spojenie bolo nepravdepodobné. V 50. a 60. rokoch minulého storočia väčšina Američanov moderné umenie odmietala. Prezident Truman to obdobie zhrnul jedinou vetou. "Ak toto je umenie, ja som hotentot," napísal britský denník The Independent.

Medzi umelcami bolo navyše mnoho takých, ktorí sa hlásili k ľavici, čo je ďalší dôvod, prečo ich vtedy silne antikomunistická vláda nechcela podporovať.

CIA podporovala umelcov predovšetkým preto, že išlo o americkú propagandistickú vojnu proti Sovietskemu zväzu. Hnutie moderného umenia mohlo ukázať kreativitu, slobodu a kultúrnu nadradenosť. Ruské umenie nemohlo v ére komunizmu tomu americkému konkurovať.

Z vrecka tajnej služby

Prakticky všetky výstavy v 50. a 60. rokoch po celom svete platila CIA. Samozrejme nie priamo, ale cez nastrčených mecenášov, ktorým ich výdavky tajná služba potajme preplatila.

Reprofoto/The Independent

Mlčanie o zapojení CIA do akcií s moderným umením prelomil až jej bývalý agent Donald Jameson.

"S abstraktným expresionizmom prišla CIA preto, aby ste videli, čo sa dnes deje v New Yorku a zajtra v centre SoHo," vtipkoval.  "Toto umenie bolo veľmi odlišné od socialistického realizmu, ktorý bol veľmi neslobodný, čo tajná služba využila," dodal.

Tom Braden, bývalý šéf zahraničného oddelenia CIA, opísal ako nápad vôbec vznikol.

"Chceli sme spojiť všetkých spisovateľov, hudobníkov, umelcov a ukázať, že Západ a Spojené štáty sú oddané slobode prejavu a slobode myslenia. Ukazovali sme, že možno tvoriť bez prekážok, čo bol podstatný rozdiel oproti Sovietskemu zväzu. Myslím, že naše oddelenie bolo tou najdôležitejšou zložkou, ktorú CIA v studenej vojne použila," vysvetlil.

Zdielať na