Skoro jasno
13°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Na plti Kon-Tiki cez Tichý oceán. Thor Heyerdahl by oslávil sto rokov
Zdielať na

Na plti Kon-Tiki cez Tichý oceán. Thor Heyerdahl by oslávil sto rokov

LARVIK / Nórsky dobrodruh, cestovateľ a zakladateľ experimentálnej archeológie Thor Heyerdahl by sa v pondelok dožil rovných 100 rokov. Preslávil sa expedíciou Kon-Tiki, kedy na balzovej plti doplával z Južnej Ameriky do Polynézie a dokázal svoju teóriu o schopnostiach predkolumbovských civilizácií.

Staviteľ mostov medzi národmi rôznych rás, vyznania a politických presvedčení sa celý život snažil potvrdiť, že oceán nebol pre staré civilizácie neprekonateľnou prekážkou.

Hoci jeho hypotézy mnohokrát stroskotali, Thor Heyerdahl zostal symbolom dobrodružstva a viery v schopnosť predkov.

Neuveriteľná plavba

Do dejín sa navždy zapísal legendárnou expedíciou Kon-Tiki. Chcel dokázať, že Polynéziu mohli osídliť peruánski indiáni a nie ázijské národy, ako tvrdili historici.

Plť z balzového dreva Kon-Tiki vyplávala z Peru v apríli 1947 a svoju púť ukončila po asi 8000 kilometroch na polynézskom útese Raoria v auguste 1947, píše The Independent.

SITA

Amerika osídlená z Ázie?

Na podporu Heyerdahlových teórií sa na plavbu Pacifikom vydal i český cestovateľ Eduard Ingriš, ktorý žil po druhej svetovej vojne v Južnej Amerike.

Oponentom sa stal Bengt Danielsson, niekdajší člen posádky Kon-Tiki, ktorý sa priklonil k názoru, že práve Amerika bola osídlená z Ázie. Heyerdahlovu hypotézu o juhoamerickom osídlení tichomorských ostrovov ale génové rozbory nepotvrdili.

Veľký bojovník

Neskôr sa jeho pozornosť preniesla k Atlantickému oceánu, kedy sa na papyrusovom člne Ra snažil potvrdiť, že tisíce rokov pred Kryštofom Kolumbom mohli starovekí moreplavci preplávať oceán a usadiť sa na pobreží Ameriky. Túto možnosť dokázal pri expedícii Ra II.

Pätnásťmetrové plavidlo, ktoré dostalo meno podľa egyptského boha Slnka Ra, vyplávalo z Maroka v máji 1969. Heyerdahlova posádka ale kvôli búrkam kapitulovala po 54 dňoch plavby.

Nórsky bádateľ sa nevzdal. Ra II., konštruovaný ako katamarán, vyplával z Maroka v máji o rok neskôr. Plavba skončila po 57 dňoch v júli pri brehoch Barbadosu.

SITA

Heyerdahl preukázal, že bolo možné pradávne spojenie medzi starým a novým svetom.

Thor Heyerdahl, posádka Kon-Tiki a obrovský žralok. Pozrite si priložené video:

Tri manželky, päť detí

Zážitky z ciest spracoval do množstva publikácií. Najznámejšia z nich V znamení Kon-Tiki bola preložená do viac než 66 jazykov. O svoje skúsenosti sa delil na prednáškach po celom svete.

SITA

V nórskom Osle zriadil múzeum Kon-Tiki, ďalšie založil na kanárskom ostrove Tenerife, kde strávil posledné roky svojho život.

Thor Heyerdahl sa narodil 6. októbra 1914 v juhonórskom Larviku. Vyštudoval zoológiu a geografiu na univerzite v Osle.

Niekoľko rokov strávil aj na Veľkonočnom ostrove, kde skúmal záhadné sochy Moai:

Po druhej svetovej vojne sa začal systematicky venovať oboru, ktorým sa neskôr preslávil. Mal päť detí a bol trikrát ženatý. Zomrel 18. apríla 2002 v Taliansku vo veku 87 rokov.

Súvisiace články