Skoro jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Z Vtáčej fontány tieklo pivo a kofola
Zdielať na

Z Vtáčej fontány tieklo pivo a kofola

Vo štvrtok dopoludnia spojazdnili v Bratislave vyše 100-ročnú fontánu. Vyrobená bola v roku 1900. A až na pár detailov by ste ju nerozoznali od originálu. Vo štvrtok z nej tieklo pivo a kofola.

Aj pre kone a vtáctvo

Vtáčia fontána stojí na rozhraní dvoch najstarších ulíc v Bratislave od roku 2001. Predtým bola inštalovaná na iných miestach Slovenska a okolitých štátoch. Jej verný odliatok sem dali v roku 2002. Táto fontána je takzvane 3-etážová. To znamená, že slúžila na tri účely. Jej spodná časť na napájanie koní, strednú časť využívali ľudia a jej vrch slúžil pre vtáctvo.

Vymizli vrabce

"V roku 1901 boli inštalované viaceré takéto fontány. Boli vlastne odliate z jedného originálu a ten originálny jeden kus, ten je ešte zachovaný blízko Bratislavy na súkromnom pozemku. Ten vlastne slúžil na repliku, ktorá je dnes tu, u nás v Starom Meste," povedala starostka Starého Mesta Tatiana Rosová.

"Nie je to len taká zanedbateľná vec, lebo minulé roky sme zistili v Bratislave, že nám napríklad vymizli vrabce, a to tiež nie je celkom bez ďalších dôsledkov na ekosystém," dodala Rosová.  

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články