Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Dobrá správa! Vajcia cholesterol nezvyšujú...
Zdielať na

Dobrá správa! Vajcia cholesterol nezvyšujú...

Zdravo sa stravovať je niekedy naozaj ťažký oriešok! Okrem iného aj preto, že sa stále zverejňujú zaručené informácie, čo je a čo nie je zdravé. Napríklad také vajcia sú ako na hojdačke - raz ich velebia, potom zatracujú.

Podľa najnovších správ však vraj vajcia nespôsobujú zvyšovanie cholesterolu! Práve naopak! Vedecké štúdie teraz potvrdili,  že ich konzumácia ľudskému organizmu iba prospieva!

Dve až tri vajíčka týždenne

Kto chce mať pevné kosti, zdravé srdce, či dobrý zrak, mal by si dopriať dve až tri vajíčka týždenne. "Vajíčka sú cenný zdroj bielkovín a taktiež tukov. Dokonca je známe, že jedno vajce obsahuje až 6 gramov bielkovín a dve vajcia denne dokážu nahradiť porciu mäsa alebo mlieka," uviedla Iveta Trusková z Úradu verejného zdravotníctva. 

Dobré na nervový systém

Udržiavajú vo forme aj nervový systém, a to tak u detí, ako aj u dospelých. To však nie je všetko. Vajíčka majú vďaka obsahu vitamímov A, D, E a K aj ďalšie pozitívne vlastnosti. "Hlavne tzv. zoatoxín, ktorý je veľmi dôležitý pre fungovanie zrakových funkcií a chráni napríklad pred zeleným zákalom," dodala Trusková. 

Majú aj nezanedbateľné množstvo vápnika a fosforu  selénu. Podľa slov doktorky Truskovej, vajíčka obsahujú až 80% nenasýtených mastných kyselín. To sú tie, ktoré sú dobré pre náš organizmus. Hlavne pre kardiovaskulárny systém.

Cholesterol v nemilosti

Tie zvyšné sú nasýtené a k nim patrí aj cholesterol. "Cholesterol bol dlho v nemilosti pokiaľ ide o vajíčka. Posledné vedecké štúdie však tento moment nepotvrdzujú a dokonca aj vylučujú," tvrdí Trusková. 

 

ISIFA

Súvisiace články