Skoro jasno
17°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Na Slovensku vydražia Hitlerov obraz!
Zdielať na

Na Slovensku vydražia Hitlerov obraz!

Adolfa Hitlera pozná svet ako tyrana, ktorý rozpútal druhú svetovú vojnu a má na svedomí milióny ľudských životov. Už menej sa vie, že bol aj maliarom so štipkou talentu, aj keď nikdy neuznaným.

Prvý raz v histórii sa na Slovensku uskutoční dražba obrazu, ktorý nacistický diktátor namaľoval pred takmer sto rokmi. Vtedy sa ešte Hitler venoval natieraniu bytov a popri tom sa pokúšal maľovať.

Temné obrazy za 10 tisíc eur

Vyvolávacia cena jeho diela s názvom "Morské nokturno" je 10 tisíc eur. Pochádza z roku 1913 a ide o plátno s rozmermi 60x48 centimetrov namaľované temperami. Zobrazuje temné more, nad ktorým svieti Mesiac. Podľa kunsthistorikov Hitler najčastejšie maľoval temné obrazy, nočné scény, ktoré potom predával turistom.

"V rokoch 1909 a 1910 namaľoval množstvo menších obrazov. Maľoval domy, námestia často podľa fotografií, ale tiež krajinky a portréty. Vytváral reklamné plagáty na obuv a leštidlá na topánky, kozmetiku a spodnú bielizeň. Používal olej, tuš a vodové farby," pripomína aukčná sieň Darte, ktorá už vlani vydražila Hitlerov obraz "Tajné stretnutie" z roku 1915 za 10 200 eur.

Do dražby ponúkla Hitlera slovenská majiteľka

Obraz "Morské nokturno" dala do aukcie rodina nemenovanej slovenskej zberateľky. Hitler mal umelecké sklony, ale Akadémia výtvarných umení vo Viedni ho trikrát odmietla prijať na štúdium. Ak by tak urobila, možno by ušetrila svet od veľkých hrôz. Ktovie? Napokon to Hitler s umením vzdal a skončil ako vojak v prvej svetovej vojne. A ďalej je už história známa... Svet sa prizeral podobným prejavom vojnového zločinca.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy