Zatiahnuté
20°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
VIDEO: Posledná cesta Václava Havla na Hrad
Zdielať na

VIDEO: Posledná cesta Václava Havla na Hrad

V Česku sa dnešným dňom začína štátny smútok, ktorý bude trvať až do piatku. Smútočným aktom si chcú naši susedia uctiť smrť Václava Havla. Ten zomrel v nedeľu vo veku 75 rokov. Vlajky sú spustené na pol žrde, rušia sa kultúrne a športové akcie.

Vojenský a občiansky obrad

Rakvu s pozostatkami Václava Havla dnes dopoludnia previezli na Pražský hrad. Smútočný obrad sa skladal z dvoch častí - z občianskej aj vojenskej.

Pohrebné auto najprv previezlo rakvu z centra Pražská křižovatka cez Karlov most ku kasárňám na Hradčanoch. Spolu s pohrebným vozom boli vyslané aj dve policajné motorky. 

Posledná cesta Václava Havla

Organizáciu smútočného aktu prebrala do rúk vzápätí armáda, ktorá so všetkými vojenskými poctami doprovodila Havla na jeho poslednej ceste až do Hradu.

V čele sprievodu kráčala Havlova najbližšia rodina - jeho manželka Dagmar a jej dcéra Nina, rovnako ako aj blízki priatelia. Podľa policajných odhadov bolo v centre Prahy až 4000 ľudí, uviedla to Česká televízia. Nakoniec sa ukázalo, že to bolo viac ako 10-tisíc.

Na Hrade sa s Havlom rozlúčili spoločenské elity a pozvaní hostia zo zahraničia. Do pohrebu bude truhla vystavená vo Vladislavskej sále.

Zahraničie si ho vážilo

Havel naposledy vydýchol v nedeľu vo svojom obľúbenom letnom sídle Hrádeček pri Trutnove. Havlovi pred časom odstránili polovicu pravých pľúc. Takiež mal aj problémy so srdcom, konkrétne arytmiu.Jeho zdravie sa začalo ešte viac zhoršovať na jar. Odvtedy to s ním išlo dole kopcom. VIAC TU. 

Posledná rozlúčka so zosnulým exprezidentom sa bude konať na poludnie v piatok 23. decembra v pražskom chráme svätého Víta. Zúčastnia sa na nej vysokí predstavitelia z Českej republiky i zahraničia. Omšu bude celebrovať pražský arcibiskup Dominik Duka. Miesto posledného odpočinku exprezidenta Havla ešte nie je známe.

Účasť na ceremónii už potvrdil aj francúzsky prezident Nicolas Sarkozy, manželia Clintonovci, exprezident Poľska Lech Wałęs, rakúsky prezident Heinz Fischer, či slovenský prezident Ivan Gašparovič a premiérka Iveta Radičová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy