Polojasno
17°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Posledné slová prezidenta Havla (†75): Idem si zdriemnuť...
Zdielať na

Posledné slová prezidenta Havla (†75): Idem si zdriemnuť...

Osobný lekár zosnulého Václava Havla (†75) opísal posledné okamihy prezidenta. Tomáš Bouzek hovorí, že uznávaného politika, disidenta a dramatika opustila pevná vôľa. Už jednoducho nevládal bojovať s chorobou. A tak prehral...

Ešte ráno vstal a cítil sa vzhľadom na svoj zdravotný stav celkom fajn. Už o pár hodín bolo všetko inak a Václava Havla dostihla smrť. "Ráno sa prebudil v dobrej nálade," opísal posledné chvíle exprezidenta pre českú televíziu Nova jeho osobný lekár Tomáš Bouzek.

Smrti čelil 30-krát

Havel sa porozprával so svojou láskou Dagmar Veškrnovou a potom si chcel ešte zdriemnuť. Cítil, že jeho telo slabne. Keď zaspal, netrvalo dlho a jeho srdce navždy dotĺklo. Na druhý svet navždy odišiel v nedeľu o 10.15. Podľa osobného lekára exprezidenta, Václav Havel čelil za posledných dvanásť mesiacov smrti nie prvý raz.

"V poslednom roku už bol na pokraji smrti niekoľkokrát. Keby som mal počítať, tak hrobárovi z lopaty ušiel tridsaťkrát za svoj život," vysvetlil.

V base dostal zabrať

Telo aj psychika Václava Havla dostali za jeho život poriadne zabrať. Najviac si to odnieslo jeho zdravie vo väzení. Ako spoluzakladateľ Charty 77 dostal spolu päť rokov basy. Za mrežami bojoval so zápalom pľúc, potom sa objavili problémy s dýchaním. VIAC TU.

Tie ho už sprevádzali až do smrti. Všetko ešte zhoršovalo fajčenie, ktorého sa odmietal vzdať. "Prekonané zápaly pľúc a operácie vo väzení i celá rada ďalších komplíkácii potom. To všetko skôr zázrakom prežil," dodal exprezidentov lekár.

Osobnosť s úctou elít

Tento rok sa český politik, dramatik, spisovateľ a ochranca ľudských práv dožil 75-tich narodenín. Havlovi pred časom odstránili polovicu pravých pľúc. Takiež mal aj problémy so srdcom, konkrétne arytmiu. Jeho zdravie sa začalo ešte viac zhoršovať na jar. Odvtedy to s ním išlo dole kopcom.

Veľa napovedalo, keď sa v novembri nezúčastnil spomienky na nežnú revolúciu. Václav Havel naposledy vydýchol v nedeľu vo svojom obľúbenom letnom sídle Hrádeček pri Trutnove.

Exprezidenta pochovajú v piatok, na jeho pohrebe sa očakáva účasť domácej, ale i svetovej politickej špičky. Slovensko na tento deň vyhlásilo štátny smútok.

 

sita

Súvisiace články

Najčítanejšie správy