Skoro jasno
13°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Havla si uctíme štátnym smútkom, na pohrebe možno aj Obama
Zdielať na

Havla si uctíme štátnym smútkom, na pohrebe možno aj Obama

Na Slovensku by mal byť v piatok 23. decembra štátny smútok. Má umožniť pietnu spomienku na osobnosť Václava Havla - posledného prezidenta spoločného štátu Čechov a Slovákov, ktorý mal mimoriadny vplyv na verejný život. V tento deň bude v Česku jeho pohreb.

Stovky ľudí, ktorí stoja v týchto zástupoch s kvetmi v ruke prichádzajú v Prahe na pietne miesto, kde sa môžu rozlúčiť s exprezidentom Václavom Havlom. Rakva s jeho pozostatkami je vystavená od poludnia.



Podľa polície momentálne aj v týchto chvíľach pred budovou čaká na rozlúčku s V. Havlom aj 1500 ľudí a ďalší stále pribúdajú. K rakve sa dostávajú po dvoch hodinách. Leží na nej už aj kytica s čiernou stuhou od jeho manželky. Ľudia na Václava Havla spomínajú ako na človeka, ktorý bol odvážny a nebál sa. Mnohí ho považujú za morálny kredit ich národa.

Príde aj Obama?

Úmrtie Václava Havla zasiahlo  nielen domácich, ale aj mnohých svetových štátnikov. Pohrebu by sa mali zúčastniť ministerka zahraničia Hillary Clintonová so svojím manželom, bývalým prezidentom Billom Clintonom. Podľa doterajších informácií nie je dokonca vylúčené, že by na pohreb mohol prísť aj americký prezident Barack Obama. Havlov pohreb bude v piatok, 23. decembra v Chráme svätého Víta na Pražskom hrade.

tv joj

Súvisiace články

Najčítanejšie správy