Zatiahnuté, dažďové prehánky
14°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Snehová búrka v USA: Milióny bez elektriny, 21 mŕtvych
Zdielať na

Snehová búrka v USA: Milióny bez elektriny, 21 mŕtvych

Silná snehová búrka, ktorá udrela na severovýchod USA počas tohto víkendu, má nedozerné následky. Nielenže počet obetí stále stúpa, viac než tri milióny domácností a podnikov sú stále bez elektriny a škody dosahujú astronomické sumy.

Zima bez elektriny

Najviac ľudí zahynulo pri dopravných nehodách na klzkých cestách, ďalších zabili padajúce vetvy stromov. Hlásené sú dokonca prípady, kedy ľudia zomreli zasiahnutí elektrickým prúdom zo strhnutého vedenia. Najviac ľudí - osem zomrelo v Pennsylvánii.

Viac než tri milióny domácností a podnikov ostalo bez elektriny a do pondelňajšieho večera sa podarilo obnoviť dodávku asi len polovici z nich. V New Jersey by sa k rozvodovej sieti malo pripojiť 95 percent zasiahnutých ľudí až vo štvrtok.

Najhoršie postihnutým štátom je Connecticut, kde bez prúdu ostáva asi 750 tisíc domácností a firiem. Kedy sa pripoja, nikto nevie povedať. Výpadok elektriny je tu najhorší v histórii štátu.

Stromy nezvládli nános snehu

Podľa predstaviteľov elektrárenských spoločností popadané stromy spôsobilo viac škôd, než je obvyklé počas zimných búrok. Je to práve preto, že z nich ešte nespadlo všetko lístie a to zachytilo na stromoch viac snehu. V niektorých oblastiach pritom napadlo viac než pol metra snehu, inde viac než 80 centimetrov.

Škody až tri miliardy!

Škody majú presiahnuť miliardu dolárov, stúpnuť by mohli až na tri miliardy (2,14 miliardy eur).

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy