Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Líbyjská vláda: Muammar Kaddáfí (†69) je mŕtvy!
Zdielať na

Líbyjská vláda: Muammar Kaddáfí (†69) je mŕtvy!

Zosadeného líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího vraj chytili. Uviedli to viaceré líbyjské médiá. Televízia Al-Džazíra vzápätí vyhlásila, že vodca je mŕtvy. Objavila sa aj fotografia zraneného vodcu - nie je zatiaľ isté, či ide o podvrh či o skutočnosť.

"Oznámená smrť Muammara Kaddáfiho predstavuje koniec éry despotizmu a represie, ktorou líbyjský ľud trpel príliš dlho," uviedli v krátkom spoločnom prehlásení predseda Európskej komisie José Barroso a prezident EÚ Herman van Rompuy.

Kaddáfiho telo bolo prevezené z bezpečnostných dôvodov na prísne tajné miesto. Túto informáciu priniesla agentúra Reuters.

Severoatlantická aliancia (NATO) potvrdila, že územie neďaleko Syrty ráno ostreľovala. O smrti líbyjského vodcu sa nezmienila. Vojská líbyjskej Dočasnej národnej rady potvrdili, že sa tak stalo v jeho rodnom meste Syrta. Ukrýval sa vraj v jame a pri zadržiavaní mal kričať, aby na neho nestrieľali.

Vodca mal mať podľa agentúry Reuters zlomené obe nohy. Iné zdroje uvádzajú, že je zranený ťažšie, ale žije. Podľa televízie Al-Džazíra zomrel na následky zranení, ktoré pri zatýkaní utrpel.

Spolu s diktátorom zadržali aj jeho hovorcu Músa Ibrahima, syna Mutasima, veliteľa bezpečnostných brigád a šéfa rozviedky. Povstalci následne oznámili zabitie ministra obrany Džábira.

Správu budeme pribežne aktualizovať o ďalšie podrobnosti.

BBC News

Súvisiace články

Najčítanejšie správy