Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Masového vraha z Nórska Breivika prepustia zo samotky
Zdielať na

Masového vraha z Nórska Breivika prepustia zo samotky

Anders Behring Breivik bude budúci týždeň prepustený z úplnej samotky, ktorá nebude predĺžená. Podľa agentúry AFP o tom informovala nórska políca. Tá však upresnila, že muž, ktorý má na svedomí 77 životov, zostane vo väzení so zvýšenou ochranou a ďaleko od ostatných väzňov.

Polícia zatýkala

Poľská polícia zadržala desiatky zákazníkov firmy, ktorá predala časť výbušného zariadenia nórskemu masovému vrahovi Andersovi Behringovi Breivikovi, ktorý v júli zabil 77 ľudí.

Informovala Magdalena Prusová, hovorkyňa prokuratúry v meste Poznaň. Ako povedala, zadržaní sú podozriví z výroby a použitia výbušnín ako aj s obchodovania s nimi. Polícia prehľadala domy 85 zákazníkov internetovej firmy, ktorú vedie 26-ročný študent chémie a s ktorou obchodoval aj Breivik.

Zápalnú šnúru si kúpil za 10€

Anders Breivik nastražil 22. júla bombu v centre metropoly Oslo a jej explózia zabila osem ľudí. Následne sa presunul na 60 kilometrov vzdialený ostrov Utoya, kde postrieľal 69 mladých účastníkov letného tábora. V bombe pri vládnej budove v Osle použil zápalnú šnúru, ktorú si zaobstaral cez spomínanú poľskú firmu. Breivik firmu kontaktoval v novembri 2010 a objednal si 15 metrov zápalnej šnúry za 45 zlotých (10,35 €). Poľskú políciu na tento fakt upozornili nórski vyšetrovatelia.

Breivik mal presné záznamy výroby svojej bomby. Polícii tiež povedal, že viaceré chemikálie na jej výrobu mal od firmy v poľskom meste Wroclaw, ktorú tiež vyšetrujú.

Návšteva zničených budov v Osle

Novinári navštívili budovy, kde masový vrah Anders Behring Breivik nastražil bomby. Budovy sa nachádzajú vo vládnej štvrti v meste Oslo. V jednej z nich mal kanceláriu aj nórsky premiér.

noviny.sk

Súvisiace články

Najčítanejšie správy